Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.02.2023.

Београдска премијера документарног филма „Војничке љубави заувек“



Документарни филм „Војничке љубави заувек“, рађен у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и „Оптимистик филма“ премијерно је приказан вечерас у Југословенској кинотеци. Премијери филма присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, учесници филма и бројни гости.

Након приказивања филма на бројним међународним филмским фестивалима и  београдска публика била је у прилици да погледа филм чију режију потписује  многоструко награђивани редитељ Жељко Мирковић.

Филм доноси личну причу редитеља и његових пријатеља са којима је служио војни рок. Реч је о младићима различитих судбина, из различитих крајева тадашње Југославије, непосредно након НАТО агресије 1999. године. Двадесет година касније, редитељ Мирковић одлучио је да потражи пријатеље са којима је својевремено делио војнички хлеб и да сними причу о пријатељству за цео живот. Филм  „Војничке љубави заувек“ представља ванвременску причу о трагању за љубављу и смислом живота испричану кроз двадесетогодишњу временску ленту војничког живота главних јунака.

Документарни  филм имао је  успешан фестивалски живот, о чему сведочи  14 освојених интернационалних награда. Филм „Војничке љубави заувек“ освојио је Гран При на 17. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија" у Великој Плани, награду за најбољи документарни филм на фестивалу у Турској, као и награду за најбољу режију на филмском фестивалу у Лондону. Такође, ово остварење добило је награду за најбољу режију на филмском фестивалу у Напуљу и награде за најбољи документарни филм на више фестивала у Сједињеним Америчким Државама.

Филм је недавно освојио још четири награде за најбољи документарни филм и то три награде на фестивалима у Индији и једну награду на њујоршком фестивалу „International Gold Award“.

Екипу која стоји иза документарног филма "Војничке љубави заувек"  предводио је директор Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу пуковник Горан Иконић.

Наратор у филму био је Александар Глигорић, директор фотографије Жарко Пекез док је дизајнер звука био Борис Шурлан.