Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.02.2023.

Председник Вучић и шеик бин Зајед на штанду “Југоимпорт-СДПР”



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан председник Уједињених Арапских Емирата обишли су данас штанд “Југоимпорт-СДПР” на Међународном сајму наоружања и војне опреме “IDEX 2023” у Абу Дабију.

Обиласку је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, који је са члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије присуствовао састанку председника Вучића и шеика бин Заједа након обиласка штанда.

Председник Вучић истакао је да је поносан што је од 1.350 штандова на Сајму шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан обишао и провео време управо на нашем штанду. Како је нагласио, то је велика част за Србију и на понос Одбрамбене индустрије Србије и сваком грађанину наше земље.  

- Успели смо да доведемо и део приватника који су представили своје наоружање, односно развојне пројекте који се данас налазе у Техничком опитном центру Војске Србије. Много тога смо могли да научимо, да видимо у овој свеопштој трци за оружјем, опремом, за бржим, успешнијим, снажнијим, бољим. Сада је трка за дроновима и оруђем који уништавају дронове и морате да гледате размеру у цени, не сме да буде прескупо оно што уништава дронове, а дронови све јефтинији и све се више производе. Због тога и ми посвећујемо огромну пажњу томе. Ми ћемо у року од 48 сати потписати први уговор са Уједињеним Арапским Емиратима о куповини њихових дронова и они ће веома брзо бити на територији Републике Србије, истакао је председник Вучић.

Како је објаснио, реч је о дроновима самоубицама те изразио наду да ћемо већ у наредних пет или шест месеци имати прве српске дронове самоубице у Војсци Србије.

- То је компликован процес, војска није играчка, код војске су те процедуре дуге и када кажем да ће бити део наоружања Војске Србије то значи да смо близу краја свих процедура. Радићемо даље на дроновима, али и на свему другом. Свакако, изазован период је пред нама, поручио је председник Републике.

Председник Вучић рекао је да ће ескалација сукоба у Украјини додатно отежати позицију Србије у политичком и војном смислу, очекујући утицаје и са западне стране и других међународних фактора.

- Оно што смо ми могли овде да урадимо, урадили смо. Разговарали смо, структурално и суштински имали смо додатне разговоре и са нашим компанијама. Много тога морају да ураде у реформи, да уведу право корпоративно управљање и да послују по тржишним принципима, нема више да Војска набавља “нору” за 200 хиљада јефтиније, јер то на крају држава мора да финансира за 400 хиљада. Дакле, за нас најповољније цене, рекао је председник Вучић и истакао да су домаћини Сајма задовољни развојним пројектима који им је српска страна изложила.

Међу више од 1.350 компанија из 65 земаља, на овогодишњој сајамској манифестацији која се сврстава међу највеће и најзначајније међународне сајмове наоружања и војне опреме, већ традиционално је и “Југоимпорт-СДПР”, с циљем да представи могућности и нова достигнућа у области наоружања и војне опреме из производног програма српске одбрамбене индустрије.

На Међународном сајму наоружања и војне опреме “IDEX 2023“ и Сајму поморске одбране и безбедности „NAVDEX 2023“ приказане су најновије одбрамбене иновације и технологије, заједно са најнапреднијом технологијом и опремом коју су развиле одбрамбене индустрије широм света.