Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
31.01.2023.

Обука на самоходним топ-хаубицама "нора"



У дивизиону Мешовите артиљеријске бригаде наоружаном самоходним топ-хаубицама 155 мм Б-52 М-15 „нора“ у току је колективна обука професионалног састава за реализацију борбених задатака у складу са наменом ове јединице.
Реч је о редовној обуци која се реализује са циљем одржавања високог нивоа обучености за борбену употребу овог артиљеријског система и пружање ватрене подршке јединицама Копнене војске у операцијама.
 
Послуге на обуци увежбавају поседање ватреног положаја, правовремено откривање циљева, употребу аутоматизованог система за управљање ватром и извршење посредног гађања, у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство овим борбеним системом. Акценат је на практичном оспособљавању старешина и професионалних војника за додатне дужности у оквиру послуга овог артиљеријског оруђа.
Самоходна топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“ је савремени аритиљеријски систем који одликује висока мобилност и прецизност ватре. Увођењем овог оруђа у оперативну употребу унапређена је способност Мешовите артиљеријске бригаде за дејство снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима на великим даљинама.