Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.01.2023.

Министар Вучевић обишао 72. бригаду за специјалне операције



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас припаднике 72. бригаде за специјалне операције у касарни "Растко Немањић" у Панчеву.

О намени и задацима 72. бригаде министра одбране информисао је командант јединице бригадни генерал др Мирослав Талијан.

Министар Вучевић је, након што се уверио у обученост и оспособљеност припадника јединице, истакао да не брине за сигурност и будућност Србије.

“Не бринем за сигурност и будућност Србије када видим какве сјајне војнике, подофицире и официре имамо, када видим сјајну, славну и јуначку 72. бригаду за специјалне операције. Преко три деценије траје прича о једној од најбољих јединица, не само у саставу Војске Србије, него нешто што може да буде конкурентно са свим војскама широм планете. Сигуран сам да 72. бригада, не само да је увек била на висини задатака и да је чувала нашу отаџбину и наш народ где год је било најтеже и кад год је било најпотребније, него да ће и у будућности кад год отаџбина позове, када то грађани Србије буду очекивали, бити на висини задатка. Да ће бити тамо где је најрискантније, где је најодговорније и где је најизазовније, да ће бити увек уз свој народ, да ће бити уз своју отаџбину”, рекао је министар Вучевић и додао да је то дато у аманет данашњим припадницима 72. бригаде за специјалне операције, али и њихова обавеза према будућим генерацијама.

Министар одбране рекао је да је један од задатака ове јединице Војске Србије и да се укључи у пројекат 5.000 припадника специјалних јединица за који ће конкурс бити расписан у наредном периоду.

“Посебна улога 72. бригаде у односу на задатке које добијају од Генералштаба наше војске јесте да се укључи у развој пројекта 5.000 припадника специјалних јединица, да имамо већи број припадника 72. бригаде за специјалне операције, да они имају још боље услове за обуку, да имају најмодернију опрему, наоружање, да имају још бољи материјални, социјални статус, да са поносом носе униформу српске војске. То је задатак свих нас, а њихова мисија, њихов задатак је да чувају отаџбину, да чувају Србију”, закључио је министар Вучевић.

Током обиласка приказан је део способности припадника 72. бригаде за специјалне операције, тактичко-технички збор дела наоружања и војне опреме, демонстрација борилачких вештина, гађање у ситуационој стрељани, затим дејство против терориста у урбаној и руралној средини уз употребу борбених возила и хеликоптера РВ и ПВО. Такође, приказана је и обученост припадника те јединице у верању, руковању хладним оружјем, савлађивање полигона диверзантских препрека, као и вежба са бојним минско-експлозивним средствима.
На крају данашње посете, министар Вучевић обишао је Спомен собу 72. бригаде за специјалне операције и уписао се у Спомен књигу.