Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.01.2023.

Основна падобранска обука војника на служењу војног рока



На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу у току је реализација основне падобранске обуке војника генерације „септембар 2022“ који војни рок служе у 63. падобранској бригади.

Ова обука представља завршни део процеса оспособљавања војника падобранске специјалности и изводи се у трајању од четири недеље, при чему земаљски део траје три, а реализација падобранских скокова – једну седмицу.

У претходном периоду војници су успешно савладали садржаје тактичке обуке, реализовали сва програмска гађања и проверу физичких способности и у потпуности припремљени приступили падобранској обуци. 

У оквиру земаљског дела обуке, акценат је на стицању потребних знања о десантном падобрану, начину његовог паковања и чувања, те раду на падобранским справама, током којег се усавршавају технике извршења падобранског скока и процедуре у принудним ситуацијама. Војници који савладају овај сегмент обуке, стичу услов да приступе реализацији падобранских скокова како у дневним тако и у ноћним условима. 

Успешним завршетком основне падобранске обуке војници добијају звање „падобранац“, а тиме и могућност да постану професионални припадници ове елитне јединице Војске Србије, за шта су војници ове генерације већ исказали интересовање.