Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.01.2023.

Састанак министра одбране са амбасадором Бразила



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадором Федеративне Републике Бразил у Републици Србији Жозеом Мауром да Фонсека Коста Коутом.

Министар Вучевић истакао је да су односи две земље стабилни и да постоје основе за развој сарадње у многим областима од заједничког интереса. Он је посебно истакао захвалност због принципијелне подршке Бразила очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Током састанка, министар одбране нагласио је да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Министар Вучевић нагласио је да Србија одговорно и примерено јача сопствене одбрамбене капацитете, при чему највише руководство наше државе пружа максималну подршку опремању, модернизацији и унапређењу оперативних и функционалних способности Војске Србије. Он је истакао да, имајући у виду да су билатерални односи наше две земље пријатељски и неоптерећени отвореним питањима, постоје могућност и потреба развоја сарадње у области одбране.

Министарство одбране Републике Србије, рекао је министар Вучевић, опредељено је за интензивирање војноекономске сарадње са Бразилом и остаје отворено за сваки вид комуникације у наредном периоду, у циљу идентификовања конкретних области сарадње.

Амбасадор Бразила захвалио је министру одбране на пријему и истакао посвећеност даљем јачању узајамног поверења и веза између наших држава. Он је нагласио да ће Бразил наставити да пружа подршку Србији у настојању да се проблем односа Београда и Приштине реши у складу са одредбама међународног права и Повеље Уједињених нација.

Амбасадор је истакао да постоје могућности даљег унапређења војноекономске сарадње и поновио позив за учешће представника Министарства одбране на Међународном сајму одбране и безбедности „LAAD 2023“.