Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.12.2022.

Пријем министра одбране и начелника Генералштаба поводом новогодишњих и божићних празникаПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић приредили су вечерас пријем поводом новогодишњих и божићних празника у Дому Гарде на Топчидеру.

Вечерашњем пријему присуствовали су изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Милорад Вељовић, председник Народне скупштине Владимир Орлић, министри у Влади, народни посланици, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, државних институција, верских заједница, дипломатског и војно-дипломатског кора, ветерани, као и многобројни гости из јавног и културног живота.

Честитајући предстојеће празнике, у име генерала Мојсиловића и у своје име министар Вучевић захвалио је гостима и свима са којима Министарство одбране и Војска Србије сарађују и заједнички раде.

- Хвала вам на томе и уз ту захвалност молба и позив да та сарадња следеће године буде још боља, садржајнија, да заједнички радимо да чувамо и помажемо једни друге поштујући делокруге и надлежност свакога у том систему, али усмерени, фокусирани на јединствени циљ, а то је да ова држава настави свој развитак у миру, да чувамо политичку стабилност, стабилност у региону, да имамо све већи број грађана, да враћамо наше људе из расејања, да нам се рађа више деце, да људи буду задовољнији и срећнији што живе у нашој лепој отаџбини, нашој Србији – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране је рекао да је поносан на све припаднике Министарства одбране и Војске Србије и на њихов рад у претходном периоду.

- Поносни смо на све који су радили овај посао у претходном периоду и поносни на чињеницу да су и претходне, као и данашња Влада, у складу са смерницама председника Републике као врховног команданта, урадиле озбиљан напредак на снажењу Војске Србије, на њеном јачању и јачању њених одбрамбених капацитета и рекао бих на враћању никада изгубљеног, али некада спутаног у страну угледа који је имала. Не желимо да дозволимо да Војска Србије буде на маргинама нашег друштва, него да добије и да има статус који заслужује својом традицијом, својом славном прошлошћу, а пре свега својим свакодневним активностима, залагањем и трудом – нагласио је министар одбране.
 
Он је подсетио и да су и данас многи припадници наше војске на терену и чувају нашу отаџбину и наш народ, извршавају задатке у отежаним временским условима, без обзира какав их амбијент окружује.

- Неизмерно смо поносни на њих и не желимо да се заборави, не желимо да их само споменемо кад је нека мука, него да им кажемо у сваком тренутку - хвала. И желео бих да и у Србији буде обичај, као што је у многим државама које се хвале својим демократским потенцијалом и институцијама, да онај ко носи униформу има поштовање и уважавање какво треба и да то заиста буде присутно у друштву. Не тражимо никакве специјалне привилегије, али они који вас и нас чувају, који су спремни, јер су се томе и заветовали, да дају своје животе кад је најтеже и најопасније, заслужују посебно место. Заслужују уважавање и свако поштовање. Верујем да ћемо сви заједно радити на томе – поручио је министар Вучевић.

Он је захвалио и представницима медија на објективном извештавању и упознавању јавности, наше државе и не само наше државе о свему ономе што је наша војска и Министарсво одбране радило и што ће радити.

- Кључна порука за све, у складу са наредбама, смерницама председника Републике, Војска Србије и Министарство одбране ће радити на даљој куповини и опремању најсавременијим наоружањем и војном опремом свих наших одбрамбених капацитета, пре свега Војске Србије, искључиво у одбрамбеном концепту као најснажнији и одлучујући одвраћајући фактор према онима који нису добронамерни према нашој држави. И ако други имају права да се боље опремају, наоружавају, мислим да и држава Србија која има војну неутралност, као аксиом политике исто то ради. И нека нам нико не замери. А и ако нам замера, наставићемо то да радимо, јер то није усмерено против било кога, него је усмерено на одбрану и заштиту наше државе и свих грађана Србије, без обзира којој нацији или вероисповести припадају. То је нешто што је задатак изнад свих задатака и верујем да ће бити успешно реализован – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране је указао да је посебно поносан што је и Влада у претходном сазиву, али и данашња Влада, по налогу председника Републике, успела да реализује највеће повећање плата за припаднике Војске Србије од 25 посто.

- Можда ће неко рећи да то није довољно, свакако бих желео да те плате буду још веће, али 25 посто повећање зарада након две године короне и годину дана готово светске кризе, је велики успех за државу. И верујем да је то јасан сигнал припадницима Војске Србије, говорим и о официрском и подофицирском кадру, професионалним војницима, али и оним девојкама и момцима који су на добровољном служењу војног рока, да је држава поносна на њих и да рачуна на њих и да ће наставити да поправља, снажи њихов економски и материјални положај. Ту је и замајац у станоградњи и некомерцијална цена квалитетних станова и решавање оног, можда и најзахтевнијег и најизазовнијег питања у животу сваког од нас, а то је стамбено питање. То нисмо имали деценијама, а данас држава гради на хиљаде станова, по различитим градовима, верујем на задовољство не само припадника Војске Србије и Министарства одбране, него и Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције – нагласио је министар Вучевић.

На крају обраћања, министар Вучевић је још једном захвалио на сарадњи свим припадницима Министарсва одбране и Војске Србије, Генералштабу и генералу Мојсиловићу.

- Верујем да ћете и даље успешно извршавати све задатке које држава ставља пред вас. Хвала и осталим структурама Министарства одбране, хвала вама драги гости и честитајући вам предстојеће божићне и новогодишње празнике желим пре свега мир нашем страдалном народу на Косову и Метохији и верујем у разум код свх актера, верујем да сви они који су доносиоци одлука, који имају ауторитет и могућност да утичу на доношење одлука или директно доносе одлуке - поштујте Србију, Србија је добар партнер, Србија жели да чува мир, Србија жели да чува стабилност, Србија жели да сарађује, али Србија има своје црвене линије. Живела Србија, живела Војска Србије! – поручио је министар Вучевић.

Гостима вечерашњег пријема приказан је и филм у продукцији Управе за одосе са јавношћу Министарства одбране, посвећен најзначајнијим резултатима Министарства одбране и Војске Србије у години за нама.

Свечаност у Дому Гарде на Топчидеру обележио је и наступ Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, као и нумере које је извео Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.