Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.09.2021.

Војска Србије успешно реализовала вежбе „Комшије 21“ и „Гвоздени мачак 2021“



Припадници Војске Србије успешно су реализовали међународну вежбу „Комшије 21“ заједно са припадницима Мађарске војске и Националне гарде Охаја и вежбу „Гвоздени мачак 2021“ са припадницима Мађарске војске.

Завршном дану међународне тактичке вежбе „Комшије 21“, изведене у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву, присуствовали су командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и командант Пете пешадијске бригаде Мађарске војске бригадни генерал Балаж Слосјар.

Циљ ове трилатералне вежбе, чији је домаћин била Прва бригада копнене војске, био је унапређење интероперабилности и оспособљености за извођење мултинационалних операција на тактичком нивоу, уз јачање међусобног поверења и размену искустава. Током петодневних активности, припадници оружаних снага Србије, Мађарске и САД увежбавали су борбене радње и поступке приликом ангажовања у операцијама подршке миру, попут контроле територије, претреса терена, медицинске евакуације и поступака у случају напада на снаге ангажоване у операцији.

Тактичка вежба „Комшије“ изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској, а од 2017. године на вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална.

Заједничка вежба Речне флотиле Војске Србије и Првог пука за разминирање Мађарске војске, под називом „Гвоздени мачак“ (Iron Cat) изводи се од 2011. године, наизменично у Србији и Мађарској.

Завршном дану ове вежбе, изведене на привременом полигону „Тител“ на реци Тиси, данас су присуствовали командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић и командант Првог пука за разминирање пуковник Жолт Силађи.

Вежба са бојевим гађањем „Гвоздени мачак 2021“ реализована је са циљем размене искустава у примени тактика, техника и процедура у заштити речног саобраћаја и унапређења сарадње са Мађарском војском.

Почев од 20. септембра, припадници речних јединица Србије и Мађарске увежбавали су борбене радње и поступке у заштити речног саобраћаја, уз извршење бојевих гађања по циљевима на води, а осим противбродских и противминских дејстава, увежбавани су и поступци приликом вађења потонулог објекта, спасавања и медицинске евакуације утопљеника и гашења пожара на броду. Ове године посебан нагласак вежбе „Гвоздени мачак“ био је на развијању способности заједничке команде пловне тактичке групе за планирање, припрему и извођење операција заштите речног саобраћаја.