Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.05.2018.

Министар Вулин: Мир нам је животно важан




"Република Србија, као један од својих најзначајнијих задатака има опстанак српског народа ван својих граница. Баш зато, докле год Србију води Александар Вучић, Република Српска и њени грађани требају да знају да ће увек бити заштићени, чувани, подржани, а да ће обавезе које Република Србија има из Дејтонског споразума увек бити доследно спровођене", изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је предводио делегацију Министарства одбране на прослави Дана Војске Републике Српске и Дана 3. пешадијског (Република Српска) пука у Бањалуци.
 


"Мир који нам је свима животно важан, неопходан и потребан, као своју највишу сврху има опстанак Срба у Републици Српској и Срба у Босни и Херцеговини. Нама је мир неопходан, миру се радујемо, њему се надамо, због њега радимо, сигурни да ћемо само тако успети да сачувамо и Републику Српску и Србију, сигурни да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор на основу Дејтонског споразума, као искрени договор и функционисање три народа и два ентитета. Тако Република Србија види овај простор и Република Србија је спремна да учини све да би се мир овде трајно задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат", нагласио је министар Вулин честитајући празник свим припадницима 3. Пешадијског (РС) пука и свим припадницима Војске Републике Српке, у нади да ће мир бити трајан, а успомене на славну и часну борбу вечне.
 


Према речима министра Вулина, у грађанском рату у Босни и Херцеговини, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска Републике Српске је успела да сачува опстанак српског народа, да спречи завршетак геноцида и протеривања који се над њим вршио још од Првог, па и у Другом светском рату, и тако је Војска Републике Српске испунила своју историјску мисију, очувајући само постојање српског народа на овим просторима. Данас задатак опстанка српског народа имају грађани Републике Српске и има руководство Републике Српске.
 
Честитајући празник, председник Додик је подсетио на историјске околности значаја тог датума за Републику Српску.
 


- Да није било Војске Републике Српске, страдање нашег народа било би далеко веће и подсетило би на она некадашња страдања из Другог светског рата. Разлог зашто се српски народ овде борио на слободу стварајући своју државу и војску јесте управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. И зато Срби и савремене генерације, па и данас овде морамо да знамо да слобода зависи од тога да ли имам довољно респекта да бранимо своју слободу, а она се највише огледа кроз државу, а Република Српска је по свему држава – нагласио је председник Додик додајући да је 3. пешадиски пук (РС) важан фактор и представник српског народа у оружаним снагама.

Министар Вулин састао се и са председником Републике Српске Милорадом Додиком  у Палати Републике. Председник Додик је био заинтересован за пројекат, који је покренуо председник Србије Александар Вучић, у вези са изградњом јефтиних станова за припаднике безбедносних структура и најавио да ће тај модел применити и у Републици Српској. Министар Вулин и председник Додик су најавили и унапређење сарадње одбрамбених индустрија Републике Србије и Републике Српске.