Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.03.2018.

Нова војна амбуланта



Све јаче војно здравство
 
– Врховни командант Војске Србије председник Александар Вучић издао је јасно наређење мени и начелнику Генералштаба да војска мора да буде јака и задовољна. Јака је када је наоружавамо, јака је када је обучавамо, а задовољна је када обезбеђујемо станове, када повећавамо плате, дневнице и наравно када појачавамо здравствену заштиту. Здравствена заштита је велика потреба сваког од наших припадника, како оних који су активни, тако и оних у пензији – рекао је министар одбране Александар Вулин данас приликом обиласка новоотворене амбуланте на Бежанијској коси.
 
Он је подвукао да Војска Србије не прави никакву разлику између активних и пензионисаних војних лица. Они су, према речима министра Вулина, сви припадници система одбране, који су живот посветили својој земљи и зато чињеница да раде, или да више не раде, не значи апсолутно ништа.
 
–  На нама је да они и њихове породице буду сигурни, задовољни и заштићени. Наша политика је да здравствену заштиту у Војсци приближимо корисницима, тамо где живи велики број наших осигураника, наших припадника. Ми ћемо се трудити да отварамо овакве и сличне објекте и да основну здравствену заштиту могу да имају на једном месту, да не оптерећују ВМА, да напуштају средину у којој живе. Ова амбуланта ће бити ојачана простором за Хитну помоћ па ћемо омогућити да се и тај сегмент здравствене заштите решава овде, да се скраћује време које је потребно за интервенцију и да у сваком случају здравствена заштита буде ближе корисницима – рекао је Вулин.
 
Војно здравство је, према речима министра, на понос читавој Војсци, а војни осигураници треба да буду задовољни и поносни што су део система безбедности, што су део Војске Србије, а то Војска Србије, додаје он, никада не заборавља што се види у побољшању квалитета њиховог живота и здравствене заштите.
 
Начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић изјавио је да је почетком године министар Александар Вулин дао војном здравству задатак да направи квалитативни искорак у пружању здравствених услуга војним осигураницима.
 
– У том смислу и на реализацији тог задатка ми данас овде, у новом простору, отварамо амбуланту на Бежанијској коси, односно пресељавамо у амбуланту Центра војномедицинских установа Београд. Корисницима наших услуга овде ће се пружати услуге из области опште медицине, из дела интерне медицине и педијатрије, са лабораторијским анализама, а да би комплетна услуга била заокружена, овде смо отворили и апотеку – рекао је пуковник Јовичић.
 
Он је истакао да нова амбуланта не би била у тако кратком року отворена и опремљена без помоћи Управе за инфраструктуру која је у веома кратком року оспособила простор.
 
Предсеник Удружења војних пензионера Љубомир Драгањац изразио је задовољство чињеницом да је отворена нова амбуланта и нагласио да се у последње време ситуација са здравственом заштитом војних пензионера значајно поправила.
 
– Морам да истакнем да је остварен велики напредак у снабдевању лековима. Стање је било готово критично, а сада се готово сви војни пензионери хвале да је то значајно побољшано и да скоро све потребне лекове могу добити у војним апотекама. Веома смо задовољни због најава да ће се ускоро почети са изградњом Геронтолошког центра који је прека потреба великог броја пензионера. Ако се овако настави, нећемо више имати примедбе на здравствену заштиту – рекао је Драгањац.
 
У пратњи министра Вулина данас су били и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и државни секретар Бојан Јоцић.