Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2016.

Сусрет начелника генералштабова Србије и Аустрије



Сусрет начелника генералштабова Србије и АустријеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије генералом Отмаром Комендом.
 
Према речима генерала Диковића, тема данашњих разговора са аустријским колегом била је актуелна безбедносна ситуација у региону, која се тешко може изоловати из политичких односа и политичке стратегије двеју земаља.
 
- Имамо интензивну економску, политичку и војну сарадњу већ дужи низ година. Много тога имамо заједничког, не само то да Република Аустрија, као и Србија, није чланица НАТО, већ је, као и Србија, чланица Програма Партнерство за мир. Од свих земаља које су чланице ЕУ, а нису чланице НАТО, најбољу сарадњу имамо са Републиком Аустријом – нагласио је генерал Диковић додајући да делимо исте проблеме и заједнички их решавамо, али битно је да делимо и заједничка добра.
 
Оно што нас веже, оценио је генерал Диковић, првенствено су одређени безбедносни проблеми у региону, а ако данас говоримо о регионалним и глобалним проблемима, онда се стање у односу на претходни период битно мења у корист глобалних проблема.
 
- И данас, регионални безбедносни проблем за врло кратко време постаје и глобални и то је једна од карактеристика савремених односа данас – истакао је генерал Диковић илуструјући ту чињеницу примером рата у Сирији, који је од локалног сукоба за кратко време постао и глобални проблем, јер се данас са њим суочава читава Европа.
 
Сусрет начелника генералштабова Србије и АустријеУправо су ти безбедносни изазови, нагласио је генерал Диковић, разлог за унапређење сарадње и развијање односа, јер ниједна држава у оваквом безбедносном окружењу не може сама да одговори на њих.
 
- Ми имамо капацитете које можемо ставити на располагање Оружаним снагама Републике Аустрије, проверене у пракси, као што је Центар АБХО, где су кадети Оружаних снага Републике Аустрије стажирали, а ту су и капацитети базе „Југ“ као центра за обуку за учешће у мултинационалним операцијама – истакао је генерал Диковић указујући на значај европских стандарда у области логистике за нашу војску и додао да се у том домену очекује помоћ од аустријских колега, као и у развоју подофицирског кора.
 
Он, је такође, истакао и значај војно-економске сарадње, о чему ће такође бити речи током данашењег сусрета, а за коју постоји обострана заинтересованост.
 
Генерал Коменда је подсетио да је током претходног званичног сусрета са генералом Диковићем у Бечу установљено да не постоје никакви проблеми.
 
Сусрет начелника генералштабова Србије и Аустрије- Аустрија и Србија су у једној Европи, и ми имамо исте проблеме које је генерал већ споменуо, а то је безбедносна ситуација око Европе која свима нама прави проблем. Ми знамо да те проблеме, који ће тек стићи до нас, можемо само заједничким снагама решити – нагласио је генерал Коменда изражавајући уверење да не постоји ни једна земља у Европи која поменуте проблеме може сама да реши.
 
Према његовим речима, контакти међу војскама двеју земаља су изванредни и постоје многи заједнички пројекти који су успешно реализовани, а постоји потенцијал за сарадњу у будућности.
 
Генерали Диковић и Коменда су се сагласили у ставу да ће предстојећа посета министра одбране Републике Аустрије, која је планирана за октобар, а током које ће бити потписан меморандум о разумевању, бити импулс за наставак успешне војно-војне сарадње измећу две земље.
 
У оквиру посете нашој земљи, делегација Оружаних снага Аустрије посетиће Министарство одбране и Центар АБХО у Крушевцу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2016
mp4 (14,19 MB)
Сусрет
14.09.2016
mp4 (86,46 MB)
Генерал Диковић
14.09.2016
mp4 (58,27 MB)
Генерал Коменда