Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2016.

Министар одбране са шефицом Канцеларије УН у Београду



Министар одбране са шефицом Канцеларије УН у БеоградуМинистар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас шефицу Канцеларије УН у Београду Симону Мирелу Микулеску с којом је разговарао о учешћу Републике Србије у мировним операцијама УН и наставку даље сарадње. Тема састанка била је и недавно одржана Конференција о мировним операцијама УН у Лондону на којој је учествовао и министар Ђорђевић.
 
Током сaстанка истакнуто је да Србија од 2003. године непрекидно квалитативно и квантитативно унапређује учешће у мировним операцијама и да ангажовањем у тој области доприноси очувању међународног мира и безбедности.
 
Министарство одбране и Војска Србије тренутно учествују са 332 припадника Војске Србије у седам мировних операција УН и три мировне операције ЕУ, рекао је министар Ђорђевић и нагласио да с обзиром на дугу традицију, квалитет, оспособљеност и могућности, Србија посебну пажњу посвећује ангажовању војномедицинских капацитета у мултинационалним операцијама.
 
Република Србија је истрајна у борби за решавање конфликата, очувању мира на глобалном нивоу и придаје велики значај поштовању права на једнакост, равноправно учешће и заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, истакао је Ђорђевић. О томе говори и податак о више од 11 одсто жена које учествују у мултинационалним операцијама.
 
Када је реч о решавању мигрантске кризе, иако није чланица Европске уније већ само кандидат, Србија настоји да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу, преузме свој део терета и подели одговорност, рекао је министар Ђорђевић и нагласио да је Србија спремна и жели да буде део решења у европским оквирима, али првенствено води рачуна о сопственим националним интересима и њиховој заштити. У том смислу ангажоване су и заједничке снаге састављене од припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, које обезбеђују 464 км државне границе према Бугарској и Македонији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.09.2016
Састанак