Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2016.

Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе



Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике АнголеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе генералом Жералдом Сашипенго Нундом.

Генерал Диковић је, том приликом, истакао да је реч о првој посети начелника Генералштаба Републике Анголе након три деценије, као и то да су основа сарадње наше две земље пријатељски односи.

– Велика је прилика да током разговора донесемо одлуке за унапређење те сарадње, првенствено војно-економске, јер за тиме постоји потреба, а ми имамо потенцијале који могу да задовоље потребе Републике Анголе и њених Оружаних снага по питању јачања њених готовости – нагласио је генерал Диковић додајући да наши институти и ремонтни заводи, као и свеукупни капацитети војне индустрије Републике Србије имају могућности и знање да сарађују са војском Републике Анголе како би заједнички градили и јачали своје способности.

Он је подсетио да се већ неколико година уназад на Универзитету одбране школује официрски кадар Републике Анголе, а како јеПосета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе нагласио, отворени смо и спреми да школујемо и подофицире и курсирамо војнике у нашим центрима за обуку.

– Важно питање које је присутно у нашим разговорима је војно-медицинска сарадња. Познате су вредности наших војномедицинских установа и сва потребна помоћ је на располагању у складу са захтевима начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе – оценио је генерал Диковић истичући да потенцијале нашег система одбране карактерише врхунски квалитет, тачност и прецизност и поузданост, а такође, изражавајући наду да ће раст сарадње бити на обострано задовољство и у функцији супротстављања изазовима у заштити интереса наших држава.

Како је истакао генерал Нунда, докази и примери сарадње између двеју земаља су видљиви, не само када је реч о школовању кадра на војним и војномедицинским школама, већ су ту и докази о квалитету и вредности рада инжињера техничара из Војске Србије који су врло блиско сарађивали Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Анголеса командантом Копнене војске и који су омогућили да се ремонтује велики део средстава и опреме Оружаних снага Анголе.

– Осим што су радили на поправци и одржавању средстава и опреме, они су, такође, обучили и наш кадар за рад на таквим пословима. Ми бисмо желели да се ова наша сарадња још више учврсти и прошири и радимо на томе да нађемо и друге видове сарадње и у друга два рода наше војске – закључио је генерал Нунда додајући да ће ова посета ојачати односе двеју земаља који су историјски, истовремено изражавајући и спремност за њихово даље учвршћивање у будућности.

У оквиру званичне посете делегације Републике Анголе, генерал Нунда се сусрео и са председником Републике Србије Томиславом Николићем, а делегација је положила и венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2016
Дочек и састанак