Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2016.

Ђорђевић са британским министром одбране и подсекретаром одбране САД



Ђорђевић са британским министром одбране и подсекретаром одбране САД Министар одбране Зоран Ђорђевић, који је учествовао у раду Конференције за мировне операције Уједињених нација у Лондону, састао се са британским министром одбране Мајклом Фелоном и подсекретаром одбране САД за политику одбране Брајаном Макионом.

У разговору са министром Фелоном презентована су достигнућа Министарства одбране у процесу реформе система одбране, са посебним нагласком на допринос у процесу приступања Србије Европској унији, реализацији активности у оквиру Програма Партнерество за мир, регионалним аспектима безбедносне политике и даљим плановима за унапређење регионалне сарадње у области одбране. Област изградње интегритета је од стратешког значаја, јер има за циљ да се идентификују ризици од корупције и неетичког понашања у сектору одбране не само у Србији већ у свим државама Југоисточне Европе.

Министар Ђорђевић захвалио је за досадашњу подршку и пренео очекивања да ће се даља сарадња усмеравати у области образовања и свих видова обуке. За Србију је од посебног значаја уништавање вишкова конвенционалне муниције и Министарство одбране се нада да ће у наредном периоду бити сличних пројеката у којима Уједињено Краљевство има водећу улогу.

Ђорђевић је поновио да се билатерална војна сарадња са Уједињеним Краљевством налази у врху приоритета, не само када је реч о тежишним областима, већ и у оним областима које су у иницијалној фази, попут сарадње копнених војски. С тим у вези, презентовани су и предлози пројеката Министарства одбране и упућена је молба британској страни да размотри могућност учешћа у некима од њих.

Министар Фелон пренео је да је Уједињено Краљевство искрено посвећен пријатељ Србије и да ће настојати да се убрза завршетак започетих пројеката и направи корак даље у новим областима сарадње.

Ђорђевић са британским министром одбране и подсекретаром одбране САД Уједињено Краљевство највеће напоре улаже у подизање капацитета знања и вештина и спремни су за уступање капацитета за усавршавање у овласти војне медицине. Будући да препознају квалитет и знање српског медицинског особља, у обостраном интересу биће размена научних и практичних сазнања из ратне хирургије и превентивне медицине. Министар Фелон је изразио наду да ће у блиској будућности српски и британски медицински тимови бити део заједничких снага у некој од мировних операција УН или ЕУ.

На састанку са подсекретаром одбране САД констатован је висок степен билатералне војне сарадње, а као значајни апострофирани су пројекти који се односе на опремање и модернизацију Војске Србије, програм Државног партнерства са НГ Охајо, као и обострано школовање и усавршавање кадрова.

Узимајући у обзир контекст Конференције, истакнута је сарадња која је усмерена на јачање капацитета за учешће у мултинационалним операцијама, са посебним освртом на развој Центра за обуку јединица за учешће у мировним операцијама, као и способности инжињеријске чете опште намене и опремања медицинског тима за евакуацију ваздушним путем, снага које је Србија номиновала за учешће у мисијама УН.

Разговарало се и о другим политичко-безбедносним аспектима савремених међународних односа, уз посебан осврт на миграторну кризу и последице које она доноси Балкану, Европи и глобално.

photoФОТОГАЛЕРИЈА