Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2016.

Сусрети са високим званичницима Уједињеног Краљевства




Министар одбране Зоран Ђорђевић, са делегацијом Министарства одбране, учествује у раду Конференције о мировним операцијама Уједињених нација која се одржава у Лондону.

Током боравка у Лондону министар Ђорђевић је имао више сусрета са високим званичницима Министарства одбране и Министарства спољних послова Уједињеног Краљевства.

У разговору са директором за међународну безбедносну политику Министарства одбране Уједињеног Краљевства Ником Гуром и замеником начелника Штаба одбране Уједињеног Краљевства генерал-потпуковником Гордоном Месинџером, министар Ђорђевић је захвалио на свеукупном британском доприносу у развоју модерне демократске Србије. Истакао је да је сарадња у области одбране најбољи део укупних билатералних односа две земље. Иако је Уједињено Краљевство респектабилан партнер, стварни ефекат подршке коју је пружила британска страна у реформи система одбране, подизању капацитета, реструктурирању и приближавању Европској унији, као и у најтежим тренуцима након катастрофалних поплава је неупоредиво већи, на чему је народ Србије истински захвалан. Нагласио је да, ради могућности супротстављања заједничким безбедносним ризицима и претњама, обе стране морају да уложе додатне напоре за унапређење и продубљивање сарадње у области одбране. Истакао је да историја најбоље говори о традиционалним односима и савезништву две државе које траје готово два века и да конференција у Лондону управо отвара могућност за разговоре о модалитетима заједничког ангажовања у некој од мировних операција УН.

Министар Ђорђевић је Гуру пренео да Србија цени подршку Уједињеног Краљевства у оквиру радне групе Србија-НАТО ~(Defence Reform Group)~ и захвалио на водећој улози у НАТО Поверилачком фонду за уништавање вишкова конвенционалног наоружања, чије отварање се очекује крајем септембра ове године. Министар Ђорђевић је истакао да Министарство одбране посебну пажњу посвећује развоју наменске индустрије и изразио очекивање да ће унапређење сарадње у тој области на раличитим нивоима бити предмет разговора током посете Гура Београду. Предложио је наставак реализације курсева у домену за изградње интегритета у мултинационалним операцијама и током процеса јавних набавки.

Министарство одбране и Војска Србије трајно су опредељени за интензивирање и суштинско унапређење војно-војне сарадње, а врхунац сарадње копнених војски је заједничко извођење војних вежби, рекао је министар Ђорђевић приликом разговора са генералом Месинџером. Напоменуо је да би за Србију од суштинског значаја било заједничко учешће у војномедицинским вежбама и похађање курсева у области ратне хирургије и превентивне медицине. Понудио је капацитете базе Југ за извођење обуке и курсева мобилних тимова (~BMATT - British Mobilization Advisory Training Team~) за учешће у мултинационалним операцијама. Изразио је очекивање да ће планирана посета генерала Месинџера Србији отворити ново поглавље у односима две војске, којом приликом би били дефинисани модалитети за унапређење војно-војне сарадње.

Министар Ђорђевић састао се и са сталним подсекретаром у Министарству спољних послова УК Сајмоном Мекдоналдом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА