Министарство одбране Републике Србије
 
31.08.2016.

Отворена изложба фотографија „Кроз Киншасу“ у Дому Војске



Отворена изложба фотографија „Кроз Киншасу“ у Дому ВојскеУ Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена ауторска изложба потпуковника Саше Мицковића „Кроз Киншасу“. Хирург по занимању, Мицковић је фото записима забележио живот главног града Демократске Републике Конго у коме је више од пола године боравио као припадник Војске Србије у санитетској мисији УН у тој земљи.

Отварајући изложбу, начелник Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије пуковник Миливоје Пајовић истакао је да је потпуковник Мицковић, боравећи у два наврата као мировњак на афричком континенту, хируршком прецизношћу успео да препозна и издвоји, а фотографијом и дочара тамошњу свакодневицу.

Према речима заменика директора Медија центра „Одбрана“ потпуковника Зорана Крупежа, реч је о првој изложби у наступајућој сезони, истичући да је аутор својим фото записима, успео да споји неспојиво - да све посетиоце галерије, бар на тренутак, одведе у Киншасу, али исто тако и да дух Киншасе доведе у Београд.

Осврнувши се на околности под којима су фотографије настале, потпуковник Саша Мицковић, аутор изложбе, истакао је да је каоОтворена изложба фотографија „Кроз Киншасу“ у Дому Војске шеф тима за санитетску евакуацију ваздушним путем био у прилици да се свакодневно сусреће са богатим колоритом, али и са тешким животом људи у тој афричкој земљи. Он је, такође, истакао да је ово његова друга изложба фотографија, а први пут се као аутор представио поставком у врањском Народном музеју.

Мотиви свакодневице који су у фокусу ове поставке сведоче о животима људи на улици, пијаци, на реци, у рибарском селу, дочаравајући културу и пулсирање живота у једном далеком граду на афричком континенту.

Изложбу „Кроз Киншасу“ заинтересовани могу погледати до 9. септембра 2016. године у Малој галерији Дома Војске Србије сваког дана, осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА