Министарство одбране Републике Србије
 
20.08.2016.

Обележена 102. годишњица Церске битке



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац крај спомен костурнице погинулим церским јунацима у оквиру државне церемоније одавања почасти поводом обележавања 102. годишњице Церске битке у месту Текериш код Лознице.

Венце су, том приликом, положили и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, који је предводио државну церемонију, представници Града Лознице, амбасада Републике Словачке и Републике Чешке као и представници бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Након краћег уметничког програма, присутним грађанима су се обратили помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић и државни секретар Драган Поповић, посебно нагласивши јунаштво српских војника као и да смо као потомци дужни да негујемо сећање на њихове жртве. Организатор скупа је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, једна је од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у читавом току Првог светског рата. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције. Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници Српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до наших дана.