Министарство одбране Републике Србије
 
13.08.2016.

Ђорђевић и Шојгу о даљем унапређењу сарадње Србије и Русије




Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејем Кужугетовичем Шојгуом о даљем унапређењу сарадње две земље и сарадње у области одбране.

На састанку је потврђено да су односи Србије и Руске Федерације традиционално добри и пријатељски, а Декларација о стратешком партнерству, коју су потписали председници Николић и Путин, основа је за даљи развој и унапређење укупних билатералних односа. Сарадња у области одбране једна је од најзначајнијих, потврђено је у разговору.

Ђорђевић је истакао да је Србија опредељена за јачање безбедности, стабилности и сарадње у региону. Чланство у Европској унији представља главни спољно-политички циљ, а Србија ће наставити да развија добре односе и сарадњу и са земљама чланицама ЕУ и са Руском Федерацијом, рекао је Ђорђевић. Република Србија остаје на путу независне спољне политике, балансиране политике одбране и принципа војне неутралности, потврдио је министар одбране.

Србија је захвална на принципијелној подршци коју Русија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, нагласио је министар одбране у разговору. Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена имплементацији Бриселског споразума и мирном решавању свих отворених питања на Косову и Метохији.

Ђорђевић и Шојгу разговарали су о актуелним безбедносним изазовима и ризицима. Саговорници су се сложили да су терористички напади широм света напади на тековине демократије и савремене цивилизације и да потврђују неопходност заједничког и координисаног деловања целе међународне заједнице.

Ђорђевић је упознао министра Шојгуа са изазовима мигрантске кризе са којима се Србија суочава и активностима заједничких војних и полицијских снага на обезбеђењу државне границе и борби против кријумчара људима.

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Министар Ђорђевић и генерал Љубиша Диковић присуствују завршним такмичењима и церемонији затварања Међународних војних игара на полигону Алабино.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА