Министарство одбране Републике Србије
 
07.08.2016.

Србија обележила 140 година од битке на Јавору



Обележна 140-та годишњица српско-турског рата Полагањем венаца на споменик мајору Михаилу Илићу и погинулима на Јаворском ратишту и у Калипољској бици 1876. године, и свечаним програмом на месту на коме је ова битка почела пре 140 година, Србија је обележила овај значајан јубилеј из историје наших борби за слободу и уједињење.

Венце су на костурницу и споменик положили начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић у својству изасланика главног покровитеља обележавања овог јубилеја, председника Србије Томислава Николића, али и председници општина Ивањице и Нове Вароши, представници неколико удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1918., представници хуманитарне организације „Стара Рашка“, Равногорски покрет Ивањице, Удружење „Српски домаћин“ и представници основне школе „Мајор Илић“ из Кушића.
Обележна 140-та годишњица српско-турског рата
„Моја је лична и војничка част што сам у прилици да на овом историјском месту, попришту велике битке и несебичне жртве за слободу, одам пошту јунацима чије је дело уткано у традицију Војске Србије коју чувамо и којом се поносимо“, рекао је том приликом генерал Диковић. Први војник Србије је истовремено пренео присутнима и поруку председника Николића.

Председник Николић је истакао да је Први српско – турски рат, 1876. године, био борба Давида и Голијата, рат мале и лоше припремљене Србије против моћне и добро наоружане Турске. Но, српска војска је, стоји у поруци председника Николића, имала арсенал више против кога се каткад тешко може: у том рату, бој је било срце у јунака, пре свега.

„Није ово само место сећања већ и опомене да су наши преци, славни борци, знали да стичу нашу независност, ослобађају нас ропства и уједињују за сва времена. Наше ходочашће на ово место страдања и победе није намера да живимо у прошлости већ потреба да боље упознамо и разумемо себе.“

Обележна 140-та годишњица српско-турског рата Битке за Јавор и око те планине 1876. године, биле су део великог сукоба с Турском у који је Србија ушла због страхотних репресалија турске војске над српским живљем у Босни због Херцеговачког устанка. Цео сукоб, као и Други српско-турски рат 1877. и 1878. године, део је ширег вишевековног геополитичког проблема познатог као „Источно питање“. Јаворско ратиште је отворено 6. јула 1876. године, на Калипољу, а српском војском на том фронту је командовао најпре генерал Фрањо Зах. Након изузетно великих губитака већ првог дана и рањавања самог Заха, српска војска је била деморалисана, а налети Турака су претили да изазову слом тог дела фронта. Смелим маневрима неколико официра и њиховом личном иницијативом, пре свега поручника Михаила Илића, спречена је катастрофа и пораз на том војишту који би знатно отежао српске ратне напоре на другим ратиштима. У спомен на Калипољску битку и те догађаје у народу овог краја познатије као Јаворски рат, подигнут је споменик Михаилу Илићу и јунацима битке.

Видео: Инфобиро
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА