Министарство одбране Републике Србије
 
15.07.2016.

Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавања



Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавањаСвечаност поводом завршетка усавршавања полазника 62. класе Командно -штабног усавршавања одржана је данас код Споменика незнаном јунаку на Авали.

Председник Републике Томислав Николић уручио је парадне бодеже најбољим полазницима у рангу, а министар одбране Зоран Ђорђевић страним полазницима, док је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, доделио уверења о завршеном Командно-штабном усавршавању, које су ове године завршила 63 официра из Србије, Руске Федерације, ДНР Алжира, Грчке, Македоније и Босне и Херцеговине.

Честитајући официрима на успешно завршеном школовању, председник Републике Томислав Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавањаНиколић рекао је да на знаменитом месту, испред Споменика незнаном јунаку, изражавамо свој понос што је Командно-штабно усавршавање завршила још једна генерација полазника, којима је поручио да водиља у даљој каријери треба да им буде мисао да смо „иза строја српских јунака, да га овде не предводимо, већ следимо“.

– Поносни смо на наше официре који настављају светлу традицију наших предака из доба Великог рата, када је официрски кадар Српске војске, већим делом школован у Србији, пресудно утицао на савезничку победу - рекао је председник Републике и додао да часно наслеђе предака данас наставља, усавршава и поносно чува данашња Школа националне одбране у којој је стасала 62 класа.

Обраћајући се полазницима 62 класе Командно-штабног усавршавања, председник је нагласио да своје усавршавање завршавају у години у којој је наша држава остварила значајан успех на многим пољима, упркос многобројним изазовима који постоје у савременом свету.

– Том успеху умногоме сте допринели и ви, припадници Војске Србије и Министарства одбране. Ваша посвећеност професији испољена је приликом извођења најразличитијих одговорних задатака, од бројних вежби уз употребу сложених убојних система, па све до учешћа у обележавању значајних историјских догађаја, рекао је председник Републике и пожелео официрима да стечена знања на новим дужностима примењују у миру а да у наставку професионалне каријере буду покретачка снага и носиоци даљег развоја оружаних снага.

Поздрављајући присутне, начелник Школе националне одбране, пуковник Мирослав Талијан, сумирао је резултате, циљеве и ток усавршавања, уз подсећање да је његово тежиште на задацима прве мисије - одбране отаџбине од оружаног угрожавања.

– Током школовања полазници су решавали више комплексних контролних оперативних задатака и то не само у учионицама, Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавањакабинетима и вежбаоницама, него и у Центру за симулације и учење на даљину, као и на командантским путовањима и извиђањима, рекао је Талијан.

Начелник Школе националне подсетио је да је школовање ове класе било у знаку обележавања јубилеја те институције, под називом „Корени, раскршћа и перспективе“, а под мотом - Прошлост за будућност, те да су полазници испољили висок степен мотивисаности и све задатке извршавали одговорно и у потпуности, и остварили врло добар успех, с просечном оценом 8,03.
Бољи од осталих били су мајор Бојан Стојановић (8.82), мајор Драган Јелић (8.82), док је најбољи, с просечном оценом 9.18, мајор Александар Думић, који је истакао да тај вид усавршавања представља велику прекретницу у развоју њихових каријера, и да је то био неопходан пут како би се оспособили за обављање најодговорнијих дужности у Министарству одбране и Војсци Србије.

Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавања– Упућивање на Командно-штабно усавршавање за нас представља признање и моралну сатисфакцију за одговоран рад на претходним дужностима, али нам намеће и обавезу за даљим успесима, а то је једино могуће ако постоји посвећеност војничком позиву, јака воља и жеља и одговорност према униформи коју носимо и држави коју чувамо и бранимо.

По завршетку школовања официри ће обављати дужности команданата тактичких јединица свог рода или службе батаљонског нивоа, штабним дужностима у командама бригадног нивоа и друге дужности у вишим командама Војске Србије и организационим јединицама Министарства одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА