Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2016.

Министар одбране састао се са министарком одбране Босне и Херцеговине



 
Министар одбране Зоран Ђорђевић и министарка одбране Босне и Херцеговине Марина Пендеш разговарали су данас о политичко-безбедносној ситуацији у региону и модалитетима унапређења сарадње у области одбране две земље.

Министар Ђорђевић је оценио да је сарадња у области одбране добра и да представља круну добрих политичких и економских односа две земље. Он је истакао да Република Србија настоји да континуирано унапређује и квалитативно развија односе у области одбране са свим државама, посебно са земљама региона, као и међународним организацијама, у складу са усвојеним принципом војне неутралности. Ђорђевић је рекао да ће Министарство одбране Републике Србије наставити са активним учешћем у раду регионалних безбедносних иницијатива и организација које делују на простору Југоисточне Европе.

Анализирајући политичко-безбедносну ситуацију у региону, Ђорђевић и Пендеш су се сагласили да савремени безбедносни изазови, укључујући и миграторну кризу, намећу потребу заједничког деловања и јединствен одговор целокупне међународне заједнице.

Министарка Пендеш сагласила се да је сарадња у области одбране две земље добра и да прати укупне билатералне односе. Она је посебно апострофирала значај војнообразовне и војноекономске сарадње и истакла важност заједничке европске перспективе земаља Западног Балкана, која пружа оквир за унапређење односа у региону.

Министарка одбране БиХ присуствовала је раније данас и завршној конференцији „Јачање регионалне сарадње у области увођења родне перспективе у реформи сектора безбедности на Западном Балкану“.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА