Министарство одбране Републике Србије
 
03.06.2016.

Министар Ђорђевић и генерал Диковић са полазницима Краљевског колеџа одбране



Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састали су се данас са полазницима Краљевског колеџа одбране Велике Британије. Министар Ђорђевић је том приликом представио позиције наше земље у вези са актуелним безбедносним питањима у региону и свету као и визије развоја Војске Србије у будућности.

Ђорђевић је нагласио да наша земља спроводи политику војне неутралности и да је велики контрибутор у међународним мисијама подршке миру под окриљем УН и ЕУ.

– Наша спољна политика темељи се на такозвана четири стуба, односно на изградњи односа са САД, Руском Федерацијом, Европском унијом и Кином. Наше дугорочно опредељење јесте чланство у Европској унији – рекао је министар. Он је подсетио на изузетне резултате економских реформи које се у протеклих неколико година спроводе у нашој земљи те да је раст бруто домаћег производа превазишао очекивања и да ће, по свему судећи, у 2017. години достићи ниво од четири одсто. То ће, према његовом мишљењу, убрзати процес приближавања наше земље ЕУ али и позитивно утицати на раст улагања у систем одбране.

Генерал Диковић је рекао да Војска Србије одржава висок ниво сарадње са свим важним чиниоцима међународне безбедности и да настоји да на тај начин повећа ниво сопствених оперативних способности.

– Сви ми данас имамо једног истог непријатеља – тероризам, и једино се заједничким снагама можемо супротставити таквом Министар Ђорђевић и генерал Диковић са полазницима Краљевског колеџа одбранеизазову – истакао је Диковић.

Полазнике највишег облика војног усавршавања у Великој Британији, занимала је позиција наше земље када је реч о усаглашавању са спољном и безбедносном политиком Европске уније.

Министар Ђорђевић је нагласио да постоје земаље које јесу чланице ЕУ, али су задржале право да буду војно неутралне те да сматра да такав положај треба да буде омогућен и Србији, све док је на снази таква одлука Народне скупштине. Министар је подсетио да односи између САД и ЕУ са једне, и Руске Федерације са друге стране показују знакове опоравка због заједничких изазова са којима се суочавају, нарочито на Блиском Истоку. Он је подвукао да Србија може да одигра улогу моста у поновној изградњи поверења и добрих односа Истока и Запада јер одржава добре односе са свима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА