Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2016.

Тактичка вежба с бојевим гађањем на „Пасуљанским ливадама“



Morava 2016На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ данас су, у оквиру вежбе „Морава 2016“, припадници Треће бригаде копнене војске уз подршку 98. ваздухопловне бригаде извели тактичку вежбу с бојевим гађањем под називом „Лето 2016“.

На вежби је ојачани механизовани батаљон из састава Треће бригаде изводио нападне операције уз подршку авиона и хеликоптера који су изводили бојева гађања земаљских циљева. Дејствовали су авиони „орао“, хеликоптери „гама“, тенкови М-84, борбена возила пешадије БВП М-80А, противоклопна лансирна оруђа ПОЛО М-83, самоходне хаубице 122 мм, минобацачи 120 мм...

Вежби су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, команданти Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Милосав Симовић и генерал-мајор Ранко Живак, начелници Управе за обавештајно-извиђачке послове и Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерали Илија Тодоров и Маринко Павловић, команданти Прве и Треће бригаде копнене војске бригадни генерали Жељко Петровић и Миле Јелић.

Morava 2016На крају се учесницима вежбе обратио генерал-потпуковник Јовица Драганић, који је руководилац командно-тактичке вежбе „Морава 2016“, и честитао им на успешно изведеној вежби. Он је рекао да су учесници вежбе дејствујући здружено са јединицама РВ и ПВО приказали војничку чврстину, вештину, коришћење тактике, технике и процедура.

– Циљ који је Команда Копнене војске поставила за ову вежбу данас, а уклапајући је у вежбу „Морава 2016“, је у потпуности остварен. И нас и вас очекују нови задаци, нова динамика и нови темпо ангажовања на вежби „Морава 2016“. Још једном похваљујем залагање, знање, вештину, руковођење и командовање на овој тактичкој вежби. Стечена искуства преточите већ сутра у следећа обучавања и оспосовљавања – истакао је генерал Драганић.

Своје задовољство изведеном вежбом изразио је пред постројеним учесницима вежбе командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, оценивши је као врлодобру, реализовану веома квалитетно, у којој су њени учесници показали да Војска Србије има стручну, оспособљену и борбено спремну војску.

Morava 2016Команде и јединице Војске Србије су и данас решавале бројне задатке на вежби „Морава 2016“.

На полигону „Боровац“ код Бујановца припадници Четврте бригаде копнене војске и Специјалне бригаде увежбавали су борбу у урбаној средини уз употребу опреме за живе симулције.

Маневар бродова и припреме за гађања бродским наоружањем данас су у фокусу јединица Речне флотиле.

Авиони, хеликоптери, ракетне и радарске јединице су ангажовани на здруженом тактичком увежбавању Ратног ваздухопловства и ПВО. Припадници 252. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле су авионима „супергалеб Г4“ фиктивно дејствовали по радарским и ракетним положајима и аеродромима базирања, док су авиони „миг-29“ и „миг-21“ из 101. ловачко-авијацијске ескадриле извршавали ловачко-пресретачка дејства.

Morava 2016На циљеве у ваздуху ловачку авијацију су наводили припадници 126. бригаде ВОЈИН, који су као и претходних дана са положаја ван мирнодопских локација осматрали ваздушни простор и обједињену слику ситуације у ваздуху достављали свим корисницима.

Припадници 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле су „орловима“ извршили бојева гађања земаљских циљева на полигону „Пасуљанске ливаде“, а авионом „супергалеб Г4“ – фиктивна дејства по радарским положајима.

Јединице 250. ракетне бригаде наоружане ракетним системима „куб“ и „нева“ фиктивно су дејствовале по ваздухопловима који симулирају налет непријатељске авијације.

Одељења за интервенцију Команде за обуку изводе увежбавања у оквиру логоровања на полигону „Кривул“ код Зајечара.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА