Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2016.

Успешно завршена Мултинационална вежба „Платинасти вук 16“Успешно завршена Мултинационална вежба „Платинасти вук 16“Даном високих званица данас је у Бази “Југ” и на полигону “Боровац” завршена Мултинационална вежба “Платинасти вук 16”, која је претходне две недеље окупила више од три стотине припадника војски седам држава.

Циљ вежбе било је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, обука јединица у тактикама, техникама и процедурама приликом реализације задатака у операцијама подршке миру али и цивилним структурама, као и унапређење обучености јединица за рад с медијима у мултинационалном окружењу.

Припадници Војске Србије, с колегама из Босне и Херцеговине, Бугарске, Успешно завршена Мултинационална вежба 
„Платинасти вук 16“Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Црне Горе, прво у припреми, а последња три дана и практично, успешно су реализовали теме из области „Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама“ према различитим садржајима. Међу њима су пружање прве помоћи, поступак са импровизованим експлозивним направама, обука на симулатору виртуелног борбеног простора, контрола масовног окупљања, цивилно – војна сарадња, право у оружаним конфликтима, односи с јавношћу као и могућности несмртоносног оружја.

Дану високих званица, на коме су презентоване неке од радних тачака, присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Јовица Драганић, начелник Управе за обуку и доктрину, бригадни генерал Маринко Павловић, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Лубура и представници оружаних снага земаља учесника, међу којима и заменик амбасадора САД у Београду, Гордон Дугуд, као и страни војни представници акредитовани у Републици Србији.

Честитајући учесницима на успешно извршеном задатку, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић рекао је да је вежба „Платинасти вук 16“, по свом садржају, карактеру и обиму реализације, једна од најсложенијих у припреми за учешће у мировним операцијама, и да му је веома драго што су у њој заједнички учествовали представници војски седам држава.

– Осим што смо све учинили да будемо добри домаћини, ове године смо први пут били у прилици да планирамо, организујемо и усмеравамо активности - рекао је генерал Драганић и поручио учесницима да су показали висок степен професионализма, остварили циљ заједничког увежбавања али и међусобно Успешно завршена Мултинационална вежба „Платинасти вук 16“разумевања током трајања вежбе, што је потврда да заједнички рад доноси одличне резултате и даје одговор на заједничке изазове.

Изражавајући задовољство због успешног завршетка „комплексног задатка“, командант 4. бригаде Копнене војске, бригадни генерал Зоран Лубура, подсетио је да је реч о трећој вежби овог типа које су реализоване у претходне две године.

До сада су реализоване две вежбе „Платинаст вук“ - 14 и 15, обе пре две године. Припадници 4. бригаде Копнене војске, учествовали су са два вода на вежби „Платинасти вук 14“, са једним, на Међународној вежби у Хохенфелсу у Немачкој, исте године, а ове године - с једном четом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА