Министарство одбране Републике Србије
 
06.04.2016.

Отворен нови хангар на аеродрому Батајница



Председник Владе Александар Вучић, у пратњи министра одбране Зорана Ђорђевића и заменика начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Јовице Драганића, присуствовао је данас на војном аеродрому Батајница свечаном отварању новог хангара за потребе РВиПВО и презентацији модернизованог наоружања које је произведено у Србији.

Премијер је обишао хангар, који се налази на простору бившег, срушеног хангара током бомбардовања 1999. године, чија је изградња завршена 30. децембра прошле године, и коштала је 251 милион динара.

- Данас смо могли да видимо начин на који радимо на унапређењу оперативних способности Војске Србије како би се сопственим знањем и памећу такмичили са светом који је далеко богатији од нас. Тиме показујемо да не заостајемо у функционалним и оперативним способностима наше војске. У нашем Техничко опитном центру се налази 12 од 14 авиона ласта и мислим да ће у року од неколико месеци бити у пуној употреби за основну обуку наших пилота, истакао је премијер Вучић и додао "да смо много радили на модернизацији ракетних система пратећи оно што се у региону дешава, где се поједине земље наоружавају, добијају хеликоптере, који потенцијално могу да уништавају наше циљеве, па морамо да тражимо решења на начин да можемо да дејствујемо на много већој удаљеностиод њих".

"Поједини осматрачки и командни центри којим располажемо коштају и 70 пута мање од понуда неких страних армија. Ми смо модернизовали и потпуно опремили једног орла и то нас је коштало четири пута мање од понуда које смо добијали са запада, рекао је премијер и потврдио да је у току пријем два хеликоптера Ми17 које смо већ платили.

Према његовим речима тренутно су наши официри у Русији, док ће ваздухоплови бити у Србији почетком јуна, па ће уз унапређење транспортног дела нашег ваздухопловства тај вид наше војске бити значајно унапређен.

Премијер је указао и на модернизацију опреме и истакао да се ради о наоружању које је производ "нашег знања и памети".

"Модернизовали смо и вишецевне ракетне бацаче ракета. Имали сте прилике да видите и ракете са вођеном главом домета 50 километара, као и друга средства веома важна за нашу војску чијом модернизацијом показујемо знање, снагу и памет. Имамо одличне стручњаке који за своју земљу могу да ураде веома много са значајно мање новца него што је случај на светском тржишту", нагласио је председник Владе и додао да је "веома значајно што је хангар завршен и веома је поносан на војску".


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА