Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2016.

Велико интересовање кандидата за војне школе



На овогодишњим конкурсима за војне школе, на 295 места у Војној академији, Медицинском факултету ВМА, Средњој стручној војној школи и Војној гимназији пријавило се укупно 2079 кандидата или седам на једно место. У односу на прошлу годину, на конкурсе се пријавио 191 кандидат више.

Војна академија ће у овој години примити 90 нових кадета и за ову војну школу пријавило се 606 кандидата што представља готово седам кандидата на једно слободно место.

За Медицински факултет ВМА, који представља другу високобразовну установу у оквиру Универзитета одбране, влада велико интересовање младих. За 25 места на Медицинском факултету стигло је 180 пријава, што је више од седам кандидата на једно слободно место.

Одзив кандидата за Средњу стручну војну школу је повећен у односу на предходну годину за готово два кандидата на једно место. За нових 60 ђака Средње стручне војне школе пријавило се укупно 237 кандидата.

Војна гимназија, традиционално од свих војних школа бележи највеће интересовање и ове године на једно слободно место конкурисало је готово девет кандидата или укупно 1056 пријава. Као и последње две године, на конкурс за Војну гимназију јавио се подједнак број девојчица и дечака.

Највеће интересовање за војне школе је у Јужној Србији, где је Регионални центар Министарства одбране у Нишу регистровао готово 600 пријава на конкурсе.

Конкурси за војне школе трајали су од 15. фебруара до 31. марта. За време трајања конкурса, припадници војних школа обишли су више од 20 градова широм Србије где су у директном контакту са основцима и средњошколцима разговарали о начину школовања, условима живота и рада и одговарали на бројна питања заинтересоване деце и њихових родитеља. На промоцијама по градовима Србије било је 3876 присутних.

У Београду су се промоције војних школа реализовале по школама у појединим општинама, а сваке суботе у Војној гимназији и Војној академији организована је акција Отворена врата.