Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2016.

Министар Ђорђевић на министарском састанку Централноевропске иницијативе



Министар Ђорђевић на министарском састанку Централноевропске иницијативеMинистар одбране Зоран Ђорђевић учествовао је данас у Бечу на проширеном састанку министара одбране Централноевропске иницијативе за одбрамбену сарадњу на позив министра за одбрану и спорт Републике Аустрије Ханса Петера Декозила. На састанку су учествовали и министри одбране Аустрије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Словачке, Словеније, Пољске, Црне Горе и Македоније.

Учешће министра одбране на састанку представљало је прилику да се укаже на досадашње напоре Републике Србије да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу проузроковану великим бројем миграната на простору Балкана.

Министар Ђорђевић је нагласио да је актуелна мигрантска криза показала да се безбедност једног региона не може посматрати изоловано од остатка света. Истакао је да једино право и ефикасно решење представља стабилизација кризних подручја, на чему је потребно што одлучније радити, како би се постигла дугорочна решења и створили услови за повратак избеглица и миграната.

Он је упознао присутне да ће Република Србија наставити да прати одлуке Европске уније и других држава које се налазе на рути миграната и да ће, у складу са њима, усмеравати своје даље деловање. Ипак, настојаће да и сама заштити своје интересе не дозвољавајући да се претвори у “прихватни центар” за мигранте, који више неће моћи да путују ка Западној Европи због одлука појединих држава да затворе своје границе.

Ђорђевић је рекао да је Република Србија поуздан и конструктиван партнер у решавању мигрантске кризе, али да се коначно решење очекује од Европе. Припадници Војске Србије били су ангажовани на припреми и успостављању транзитних центара, у којима је војни санитет мигрантима непрекидно пружао медицинску помоћ и примарну здравствену заштиту. Осим тога, предузимале су се и редовне хигијенско-епидемиолошке мере, контрола и надзор.

Министар Ђорђевић на министарском састанку Централноевропске иницијативеТакође, министар Ђорђевић је истакао да је Министарство одбране Републике Србије спремно да разговара са свим државама чланицама Централноевропске иницијативе за одбрамбену сарадњу, као и са својим суседима, о начинима за заједничко ангажовање припадника оружаних снага током миграторне кризе и унапређењу прекограничне сарадње. Решавање текуће кризе и припреме за могућу ескалацију захтевају добру интерну сарадњу и координацију свих релевантних субјеката држава које су погођене, али и сарадњу и координацију на нивоу региона, централне и југоисточне Европе, али и Европе у целини.

Министри одбране изнели су националне ставове о декларацији под називом „Опције за подршку управљању миграцијама са посебним фокусом на заштиту спољних граница ЕУ и хуманитарној помоћи'', а припремљени су и одговарајући предлози за састанак министара одбране Европске уније, који ће се одржати 19. априла 2016. године у Бриселу. Такође, разговарало се и о успостављању механизма „форума за помоћ“ (~clearinghouse~) путем којег би земље које се налазе на „западнобалканској рути” износиле захтеве за конкретну помоћ која им је потребна за адекватно решавање мигрантске кризе.

Због потребе усаглашавања законодавства на националним нивоима, министри су се сагласили да се у додатним консултацијама до 12. априла 2016. године, усагласи текст декларације који ће у форми писма бити достављен високој представници за спољну и безбедносну политику Федерики Могерини ради разматрања на састанку министара одбране ЕУ, који ће бити одржан 19. априла 2016. године у Бриселу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА