Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2016.

Министар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и ЧачкуМинистар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и ЧачкуМинистар одбране Зоран Ђорђевић, са помоћником министра за матаријалне ресурсе Ненадом Милорадовићем и начелником Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије генерал-мајором Душаном Стојановићем, обишао је рано јутрос фабрику „Милан Благојевић“ у Лучанима, где је сагледао размере штете од поплавног таласа који је синоћ задесио ту општину. Током обиласка фабрике, директор Радош Миловановић информисао је министра о катастрофалној поплави која је оштетила углавном управне зграде и празна складишта. Вода се, међутим, још није повукла из фабричког круга, а опасност представљају и понорнице које већ наквашена земља не може да апсорбује.

После обиласка најугроженијих фабричких погона и сагледавања размере причињене штете, министар Ђорђевић још једном је нагласио да је развој наменске индустрије стратешки циљ владе.

Министар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и Чачку- Влада је опредељена за развој наменске индустрије која у Србији има и традицију и квалитет. Због тога је Министарство одбране с Војском Србије добило задатак да помогне у санирању штете причињене новим поплавним таласом који је задесио Лучане и околину, као и још неке крајеве Србије. Ангажовали смо потребну механизацију и људство, држава ће помоћи колико може, као и друге институције, попут Сектора за ванредне ситуације, жандармерије и Србијавода, али од општинских органа очекујемо детаљне планове ангажовања. Вода се срећом повлачи, што не значи да је опасност отклоњена. Најављују се нове падавине, вода је остала у кругу фабрике, потребно је изградити канале за отицање понорница. Иако је од 2014. године учињено доста на смањењу ризика од поплава, ово нисмо могли да предвидимо, истакао је министар Ђорђевић.

Министар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и ЧачкуИстичући да се, с обзиром на досадашња улагања у наменску индустрију и развојне капацитете фабрике „Милан Благојевић“, радници, а тиме и грађани Лучана у наредном трогодишњем периоду могу надати бољим данима, директор Миловановић је рекао да штета од поплаве вероватно неће бити већа од 150 000 евра.

- Уложено је у развој погона и неке нове савремене развојне пројекте, побољшана је безбедност у раду, тако да у наредном периоду очекујемо још боље пословне резултате. Бићемо конкурентнији него до сада, посебно у производњи тробазног барута и експанзивне муниције, рекао је директор фабрике „Милан Благојевић“. Министар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и Чачку

Захваљујући за помоћ војске, председница општине Лучани Весна Стамболић напоменула је да размере катастрофе нису могле да се предвиде. Уместо најављених 40 литара по метру квадратном пало је 70 литара, сви сливови локалних речица били су изнад границе предвиђене за ванредне мере.

- Само присуство војске на терену психолошки је позитивно утицало на већ унесрећен народ. Поред тога, потребно нам је неколико цистерни за прање поплављених кућа и две велике пумпе за извлачење воде. Потпуно је уништено 45 кућа, док је око 130 делимично поплављено, изјавила је председница општине и кризног штаба Весна Стамболић.

О предстојећим корацима на санирању штете говорио је и директор Србијавода Горан Пузовић, који је нагласио да без прецизног плана општине нема ни ефикасне употребе ангажованих снага.

- У склопу свих учињених корака на санирању штете од катастрофалног воденог таласа зачуђује пасивност локалног становништва које није пристајало чак ни на евакуацију, а да помогне Министар Ђорђевић обишао поплављена подручја у Лучанима и Чачкувојницима или припадницима Жандармерије синоћ се није одлучио готово нико од мештана, рекао је Пузовић.

Министар одбране Зоран Ђорђевић се након сагледавања стања у фабрици састао са пословодством и представницима синдиката.

После обиласка фабрике „Милан Благојевић“ у Лучанима министар Ђорђевић је са сарадницима обишао и Компанију „Слобода“ у Чачку, где се такође састао с пословодством и представницимна синдиката фабрике. Обишао је и нови потпуно аутоматизовани погон за хемијску обраду чаура, један од три најсавременија таква погона у Европи.

По овлашћењу председника Републике Томислава Николића и препоруке Владе за ангажовање расположивих капацитета, министар одбране Зоран Ђорђевић донео је одлуку о ангажовању припадника Војске Србије на пружању помоћи надлежним органима локалне самоуправе у поплављеним подручјима и подршци Министарству унутрашњих послова-Сектору за ванредне ситуације. Припадници Друге бригаде Војске Србије ангажовани су у Лучанима, Чачку, Новом Пазару и Горњем Милановцу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА