Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2016.

Честитке министра одбране поводом Дана обавештајне службе и Дана ВОА



Честитка поводом Дана обавештајне службе
 
Свим припадницима обавештајне службе честитам 5. март – Дан службе.
 
Настављајући традицију дужу од једног века, када је тог дана 1884. године донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је први пут у модерној српској држави установљена организациона целина војске која се искључиво бавила војнообавештајном делатношћу, у протеклој години, показали сте пуну неопходност и оправданост постојања обавештајне службе захваљујући високо образованом и професионалном кадру, добром људском потенцијалу, осавремењивању система прикупљања и обраде података и примени европских стандарда.
 
Честитам вам празник који по први пут прослављате 5. марта, уз жељу да са једнаким успехом решавате изазове који вам предстоје и на тај начин обезбеђујете стабилност система одбране Републике Србије.
 
Честитка поводом Дана Војнообавештајне агенције

 
Свим припадницима Војнообавештајне агенције упућујем искрене честитке поводом 5. марта – Дана Агенције.
 
Тог дана 1884. године донета је Уредба о ђенералштабној струци, којом је први пут у модерној српској држави установљена организациона целина војске која се искључиво бавила војнообавештајном делатношћу, односно дефинисана улога генералштабне струке, као и организација и делокруг рада Главног Ђенералштаба, који се састојао од три одељења. Настављајући традицију Спољног одсека Оперативног одељења који је проучавао земље и војске европских и суседних држава, пре свега њихову организацију, попуњавање, састав, бројно стање, размештај, школство и устројство, извршавајући професионално постављене задатке показали сте да сте кључни чинилац обавештајно – безбедносног система како Министарства одбране и Војске Србије, тако и Републике Србије.
 
Желим вам да у наредном периоду још више унапредите рад Агенције, у шта сам уверен да ћете успети и честитам вам празник, који по први пут ове године прослављате у знак сећања на давну 1844. годину.