Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2016.

Министар одбране разговарао са председавајућим Војном комитету НАТО



Министар одбране разговарао са председавајућим Војном комитету НАТОМинистар одбране Зоран Ђорђевић састао се са председавајућим Војном комитету НАТО генералом Петром Павелом. Састанку је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.
 
У разговору са генералом Павелом, министар Ђорђевић је истакао неутралност Републике Србије у односу на постојеће војно-политичке савезе и додао да смо, у складу са циљевима спољне политике, усмерени на сарадњу и са Истоком и са Западом. На састанку су размењена мишљења о безбедносној ситуацији у региону и свету, укључујући и све аспекте које са собом носи актуелна миграторна криза. Поред тога, разговарано је и о сарадњи између Војске Србије и КФОР и о наставку сарадње са НАТО.
 
Министар Ђорђевић је истакао да Програм Партнерство за мир представља оптималан оквир за сарадњу Републике Србије са НАТО и указао се она може оценити одличном оценом, што је у пракси потврђено посетама високог нивоа, потписивањем Индивидуалног акционог плана партнерства, Споразума о статусу снага, као и Споразума са Агенцијом за подршку и набавке којом је успостављен основ за уништавање вишкова наоружања и војне опреме и унапређење капацитета Техничког ремонтног завода Крагујевац. Посебно је наглашен партнерски однос и значај сарадње коју на терену остварују припадници Војске Србије и КФОР-а. Министар Ђорђевић је указао да је присуство КФОР на територији Косова и Метохије од кључног значаја за заштиту неалбанског становништва, као и нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа.
 
Министар одбране разговарао са председавајућим Војном комитету НАТОГоворећи о спољнополитичкој оријентацији Републике Србије, министар одбране је истакао да је наш најважнији циљ чланство у Европској унији. Република Србија снажно доприноси унапређењу регионалне сарадње и представља регионалног лидера по учешћу у мултинационалним операцијама Уједињених нација, чиме даје пун допринос унапређењу светског мира и безбедности. Република Србија користи све расположиве механизме и спроводи реформе ради унапређења система одрбане.
 
Генерал Павел је истакао да НАТО поштује политику неутралности коју спроводи Влада Републике Србије. Нагласио је да схвата осетљивост геополитичког положаја Србије и додао да сматра да је Србија стуб стабилности у региону. Павел је истакао задовољство позитивним трендом развоја односа између Србије и НАТО у последњих десет година и унапређењем сарадње и међусобног разумевања.
 
Председајавући Војном комитету НАТО нагласио је да НАТО своје задатке спроводи кроз колективну одбрану, кооперативну безбедност и управљање кризама. Иако је у претходном периоду основни задатак представљао процес управљања кризама, најважнији циљ за НАТО остаје изградња кооперативне безбедности у окружењу у којем ће одлуке бити засноване на основу заједничког интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА