Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2016.

Положени венци поводом Дана бранилаца отаџбине




Национални празник Руске Федерације, Дан бранилаца отаџбине, обележен је данас полагањем цвећа на Спомен-гробље ослободиоцима Београда и на Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда венце су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и представници амбасаде Белорусије и Азербејџана у Београду.

Председник Скупштине града  казао је да је данашњи руски празник прилика да се сви сете људи који су дали живот за ослобађање Београда у Другом светском рату, нарочито свих војника Црвене армије.

"Фашизам, највећа пошаст 20. века, није имао ни националност, ни веру. На овом месту леже војници разних националности који су се заједно борили против фашизма, а наша дужност јесте да преносимо сећања на будуће генерације, пре свега како нам се тако нешто више никада не би поновило", казао је Никодијевић.

Полагањем цвећа на Дан бранилаца отаџбине одаје се почаст како војницима, тако и њиховим породицама. У Русији се на Дан бранилаца отаџбине одржавају бројне манифестације.

Спомен-гробље ослободиоцима Београда подигнуто је 1954. године у Београду и на њему почивају југословенски и совјетски војници погинули у борбама 1944. године за ослобађање Београда.

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали подигнут је 1965. године у знак сећања на чланове високе совјетске војне делегације настрадале у авионској несрећи на Авали 1964. године, када је њихов авион ударио у врх те планине.

Фото: агенција Танјуг


photoФОТОГАЛЕРИЈА