Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2015.

Гашић, Диковић и Фергусон о Партнерству за мир, КФОР-у и регионалној сарадњиГашић, Диковић и Фергусон о Партнерству за мир, КФОР-у и регионалној сарадњиМинистар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, састали су се у Београду са командантом Здружених снага НАТО Напуљ, адмиралом Марком Фергусоном. Теме састанка биле су војна сарадња Србије и НАТО-а под окриљем Партнерства за мир, сарадња Војске Србије и КФОР-а, као и регионална сарадња на плану одбране и безбедности.

Обе стране нагласиле су да су задовољне оствареном сарадњом кроз програме и механизме Партнерства за мир. Министар Братислав Гашић истакао је да сарадња са НАТО треба да одражава потребе Србије, која кроз активно учешће у ПзМ изграђује неопходне капацитете за ангажовање у операцијама УН и Европске уније. Тиме наша земља, како је рекао, активно доприноси развоју Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, а све у складу са јасним спољнополитичким приоритетима као што је чланство у Европској унији.

Гашић, Диковић и Фергусон о Партнерству за мир, КФОР-у и регионалној сарадњиНа састанку је констатовано да усвајање Индивидуалног акционог плана партнерства између Србије и НАТО, представља највиши степен сарадње са партнерском државом која није опредељена за чланство у НАТО, као и јасну поруку да наша држава жели да продуби сарадњу са НАТО, пре свега на политичком нивоу. Равојем сарадње и дијалога, Србија жели да допринесе регионалној и глобалној стабилности, истакао је Гашић.

Када је реч о значају сарадње Војске Србије и КФОР-а, министар одбране захвалио је снагама КФОР-а на професионалном приступу у извршавању мандата додељеног Резолуцијом СБ УН 1244. Он је нагласио да је сарадња Војске Србије са КФОР-ом одлична на свим нивоима.

У разговору са адмиралом Фергусоном министар Гашић истакао је да је Србија јасно опредељена за развијање и унапређење сарадње са државама региона, јер је та сарадња један од српских спољнополитичких приоритета.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Састанак | FLV