Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2015.

Почетак усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбранеПочетак усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбранеМинистар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, присуствовали су данас свечаности поводом почетка усавршавања полазника 4. класе Високих студија безбедности и одбране у просторијама Центра за симулације и учење на даљину Војне академије.

Ове године на Високе студије безбедности и одбране упућено је 15 полазника, међу којима су представници министарстава одбране, унутрашњих послова и правде, Народне скупштине Републике Србије, као и четири полазника из иностранства - по један официр из Алжира и Македоније и два полазника из Босне и Херцеговине.

Том приликом, министар Гашић изразио је задовољство што је у прилици да пожели успешан почетак полазницима највишег нивоа усавршавања војнообразовног система наше земље, подсетивши истовремено на њихов значај када је реч о аспектима националне безбедности.

Почетак усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбране- Сви полазници студија биће у прилици да сагледају изазове са којима се суочавају системи безбедности и одбране у нашој земљи и у региону. Такође, они ће моћи непосредно и без одлагања да предузму мере да на те исте изазове и одговоре – нагласио је министар одбране указујући на значај тога што су међу полазницима и припадници страних оружаних снага, јер национална и регионална безбедност зависи од високог нивоа сарадње међународних субјеката.

Обраћајући се полазницима, министар Гашић је поручио да то што су изабрани да се усавршавају на Високим студијама безбедности и одбране, својеврсна је оцена њихових претпостављених., али и порука да рачунају на њих, да поштују њихове резултате, као и да верују да могу да постану лидери на стратегијском нивоу. Он је, такође, нагласио да професори и предавачи на овим студијама добијају ширу и конструктивнију улогу, јер су у директној вези са развојем система безбедности.

Почетак усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбране- Не заборавите да развој Високих студија безбедности и одбране, али и осталих нивоа усавршавања на Војној академији, има импликације које су шире од образовних. Када то кажем, мислим на задатке да наш војнообразовни систем учинимо отворенијим за учешће, не само цивилних, већ и страних полазника и предавача – поручио је министар Гашић додајући да таквим приступом војно образовање постаје елемент сарадње са регионом и светом, али и инструмент спољне политике наше земље.

Према речина начелника Школе националне одбране пуковика др Мирослава Талијана, ниво и потреба за овим обликом усавршавања, Високим студијама безбедности и одбране, утицали су да у међу полазницима буду представници највиших институција наше земље. Он је, такође, изразио уверење да ће полазници ове генерације достићи, ако не и премашити, резултате претходних.

Почетак усавршавања 4. класе Високих студија безбедности и одбранеВисоке студије безбедности и одбране (ВСБО) организацијска су целина у Школи националне одбране Војне академије у којој се једном годишње реализује четврти, највиши ниво каријерног усавршавања официра, високих државних службеника министарстава и агенција Владе и Народне скупштине Републике Србије, као и из држава региона.

Основни циљ Високих студија безбедности и одбране је образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у систему националне безбедности. Тежиште је на оспособљавању полазника за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних политичко-безбедносних трендова, развој елемената политике националне безбедности и сарадњу са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу.

Програм усавршавања обухвата 25 тематских садржаја груписаних у три наставна подручја, а
предавачи су професори Универзитета одбране и других универзитета из Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Обраћање министра | FLV
Свечаност | FLV