Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2014.

Отворена конференција о индикаторима за примену УН Резолуције 1325



 Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић отворио је данас међународну конференцију "Увођење родне перспективе: индикатори за примену УН Резолуције 1325 - Жене, мир и безбедност" коју је организовао Београдски центар за безбедносну политику, у сарадњи са Међународним институтом за мировна истраживања у Стокхолму и организацијом "Жене у међународној безбедности" у београдском хотелу Метропол.

Фокус дводневног скупа је примена Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација "Жене, мир и безбедност" у војним операцијама, укључујући и операције подршке становништву у подручју угроженом природним непогодама.

Поздрављајући окупљене, државни секретар Ђорђевић је истакао да већ четири године колико се поменута Резолуција спроводи, наша земља потврђује намеру да активно допринесе процесима изградње мира, стабилности и безбедности на националном плану, региону и у свету подсећајући да је Министарство одбране на челу тела за спровођење Националног акционог плана у нашој земљи.

- Србија је једна од малобројних земаља у свету која је у изради свог акционог плана и његовој примени користила родне индикаторе. Стога, изражавамо спремност да своја искуства поделимо са другим земљама у региону, као и са земљама чланицама Партнерства за мир и НАТО у којима се овај процес већ актуелизовао – нагласио је државни секретар Ђорђевић указујући на одлучност и подршку државног врха да се примена Резолуције убрза и да се на њој истраје.

На отварању су говорили и Соња Стојановић Гајић, директорка Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП), Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове, Народна скупштина Републике Србије, као и Мари Скаре, Специјална представница НАТО за примену резолуција СБ УН које се тичу питања жена, мира и безбедности

Конференција окупља више од 140 експерата из 20 земаља, представнице и представници држава чланица Партнерства за мир и НАТО, као и међународних мрежа организација цивилног друштва које су се специјализовале за праћење спровођења Резолуције УНСБ 1325.

Конференција је део пројекта који има за циљ креирање инструмента за мерење напретка интегрисања родних питања у управљање војскама чланица НАТО и Партнерства за мир, чија је чланица и Србија. Ово је најзначајнији догађај ове године у оквиру програма Наука за мир и безбедност, под покровитељством НАТО. Циљ дводневног скупа је размена искустава о превођењу циљева Резолуције 1325 у практичне мере држава и утврђивање изазова и добрих пракси спровођења, посебно у војним операцијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
  • Државни секретар Зоран Ђорђевић [FLV] 
  • Конференција [FLV]