Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2014.

Одржана анализа оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2013. годину
Редовна годишња анализа оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2013. годину одржана је данас у Дому Војске Србије у Панчеву.

Анализи су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и најодговорније старешине Министарства одбране и Војске Србије.

У току анализе сагледани су услови у којима је Војска Србије извршавала своје задатке.

Посебно је разматрана реализација Смерница председника Републике Србије за изградњу оперативних и функционалних способности Војске Србије за период 2013–2018. године, затим способност за извршавање мисија, резултати постигнути у претходној години, као и друга питања која утичу на одржавање и развој способности Војске Србије.

Оцењено је да у наредном периоду треба унапређивати опремљеност Војске Србије.

По завршетку данашње анализе, организован је приказ дела наоружања, опреме и публикација Војске Србије, а у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву приказ оперативних способности Специјалне бригаде.

Највише државно и војно руководство имало је прилику да се увери у оспособљеност припадника Специјалне бригаде кроз неколико демонстрација ватрене и тактичке оспособљености.

Приказани су сегменти противтерористичких и противдиверзантских дејстава, елементи обуке у блиској борби односно борилачким вештинама, гађање у условима ограничене видљивости, уклањање и уништење експлозивне направе и падобрански скокови. Поред тога на тактичко-техничком збору изложен је део наоружања и опреме коју користи та јединица Војске Србије. Председник Републике, министар одбране и начелник Генералштаба посетили су и Спомен собу Специјалне бригаде.photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
  • Doчек и састанак [FLV] 
  • Приказ оперативних способности Специјалне бригаде [FLV] 
  • Посета Спомен соби [FLV]