Министарство одбране Републике Србије
 
29.10.2013.

Посета Специјалној бригади и Речној флотили



Министри одбране Србије и Хрватске Небојша Родић и Анте Котромановић данас су посетили Специјалну бригаду у Панчеву и Речну флотилу у Новом Саду.

У касарни „Растко Немањић“ дочекали су их командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић и командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров.

Гости из Хрватске имали су прилику да се упознају са наменом, организацијско-формацијском структуром и сегментима обуке те елитне јединице Војске Србије. Бригадни генерал Тодоров, у својству домаћина, представио је део наоружања и опреме којим располаже јединица, а припадници Батаљона за противтерористичка дејства приказали су способности прецизне употребе ватреног оружја у блиској борби.

Хрватском министру представљене су и могућности дејстава тимова Специјалне бригаде у противтерористичкој и противдиверзантској борби у градском и сеоском амбијенту, обука у борилачким вештинама, а припадници 63. падобранског батаљона извели су и борбени скок.

После Специјалне бригаде, министри Родић и Котромановић обишли су јединице Речне флотиле у Новом Саду.

Са командног брода „Шабац“ 1. речног одреда, који је уз пратњу речног патролног чамца и речног миноловца испловио са Београдског кеја Дунавом ка 1258 пловном километру, министри одбране две државе пратили су приказ дела оперативних способности Речне флотиле током кога су ангажовани речни миноловци, речни патролни чамци, амфибије и скеле из састава 1. и 2. речног одреда, 2. понтонирског батаљона и 93. ронилачке чете. На води су приказане секвенце противминских дејстава, речног десанта, трагања и спасавања, као и противминских дејстава ронилаца. Уприличена је и демонстрација маневарских способности десантно јуришних чамаца, као и дефиле бродова.

Приказом оперативних способности руководио је пуковник Андрија Андрић, командант Речне флотиле.

 - Желим да захвалим министру одбране Србије као и свим припадницима оружаних снага Републике Србије на ономе што су нам приказали и што смо видели у Специјалној бригади и Речној флотили. Приказане секвенце вежби одрађене су јако добро. Видео сам добру увежбаност, што сам нагласио и припадницима Специјалне бригаде - рекао је министар Котромановић, додајући да ће заједничка сарадња бити настављена у будућности у Хрватској и у Србији.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Посета Специјалној бригади | FLV
Посета Речној флотили | FLV