Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2013.

Након ремонта брод „Козара“ испловио из апатинског бродоградилишта



Брод посебне намене БПН-30 „Козара“ данас је испловио из апатинског бродоградилишта након четворогодишњег генералног ремонта и модификација.

Током петодневне пловидбе од Апатина до Ђердапа, и у повратку од Ђердапа до Београда, дужине од око 1000 километара, и уз остварених око 80 сати погона, биће обављена верификациона испитивања маневарских и маритивних способности, као и тест издржљивости.

Пловидба се изводи у неколико етапа, па „Козара“, која ујутру наставља даљу пловидбу, данас је упловила на вез Луке Нови Сад.

Уколико испитивања, која спроводи Технички опитни центар, потврде да су испуњени сви тактичко-технички захтеви која је поставила Управа за планирање и развој Генералштаба Војске Србије, као тактички носилац, брод ће бити предат у оперативну употребу Речној флотили.

- Повратак брода „Козара", који осим функције командног брода Речне флотиле има и функционалне способности протоколарног и брода болнице, као и брода за обуку кадета рода речних јединица и свих бродарских школа и установа из навигације и бродарства,  у формацијски састав јединице значи повећање нивоа оперативних способности по елементима командовања и ефикасне употребе ресурса Речне флотиле - рекао је пуковник Андрија Андрић, командант Речне флотиле.

Носилац ремонта и модификација била је Управа за одбрамбене технологије Министарства одбране. Доковање брода започето је у новембру 2009. а ремонт у мају наредне године. Поред бројних модификација, између осталог, у брод су уграђени нови најсавременији мотори са дизел-електричном пропулзијом, прамчани тунелски потисник, аутоматски информациони систем (АИС), реновирани су и осавремењени команди мост, салони, кабине, шетна палуба, кухиња, друштвене и кадетске просторије.