Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2013.

Подршка европском путу Србије приоритет спољне политике Италије



Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и председник Владе Републике Италије Енрико Лета изразили су данас у Анкони очекивање да ће Србија бити прва наредна чланица ЕУ.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са Летом у Анкони, где се одржава трећи самит влада Србије и Италије, истакао да је Италија за Србију највећи пријатељ на Западу, и исказао захвалност тој земљи на подршци коју пружа Србији, као и очекивање да она неће изостати ни у наредном периоду.

Лета је нагласио да ће Италија наставити да подржава Србију на путу ка Европској унији, што је, када је реч о спољној политици, италијански национални приоритет.

Желимо да Србија буде 29. европска звездица, поручио је премијер Италије.

Трећи самит Србија-Италија почео је заједничким састанком премијера Дачића и Лете и првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и заменика премијера Италије Анђелина Алфана.

У делегацији Србије су и министар правде и државне управе Никола Селаковић, министар спољних послова Иван Мркић, министар одбране Небојша Родић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић.

Делегација Србије свечано је дочекана у Анкони, испред Палате Леопарди, уз интонирање химни двеју држава и војне почасти.

Дачић и Лета су након разговора председавали заједничкој седници влада двеју земаља.

У оквиру трећег самита у Анкони биће сумирани досадашњи резултати и договорени наредни кораци на побољшању сарадње двеју земаља.

Делегације Србије и Италије потписаће протоколе између министарстава унутрашњих послова, спољних послова и правде, а очекује се и потписивање међудржавног споразума у области друмског саобраћаја.

Фото Танјуг