Министарство одбране Републике Србије
 
26.09.2013.

Обележена годишњица смрти кнеза Милоша Обреновића



У организацији Одбора Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова, данас је у Београду, у Саборној цркви, обележена 153. годишњица смрти Милоша Обреновића, вође Другог српског устанка и утемељитеља династије Обреновић.

Помен кнезу Милошу служио је викар патријарха Српске православне цркве Јован Ћулибрк из саслужење свештеника Саборне цркве.

Ловорове венце на гробницу у којој почива кнез Милош положили су представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Кнез Милош Велики владао је од 1815. до 1839. године и од 1858. до 1860. године и био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

За предводника Другог српског устанка изабран је на Цвети, 23. априла 1815. године, у Такову код Горњег Милановца.

Владавину Милоша Обреновића обележили су постепено успостављање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и завођење личне власти и сукоби са политичким противницима.

Био је велики противник доношења Устава који би ограничио његову апсолутну власт, ипак 1835. бива донет Сретењски устав, након чега почиње заоштравање унутрашњополитичке кризе која кулминира 1838. године доношењем такозваног Туског устава и абдицирањем кнеза Милоша.

Након свргавања кнеза Александра Карађорђевића, кнез Милош се по други пут нашао на српском престолу, и то од 1858. до своје смрти 26. септембра 1860. године.

Танјуг