Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 162 од 15. јуна доноси



На отварању Међународног симпозијума поводом сто година српског војног ваздухопловства, командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак истакао је да се 2012. може прогласити годином српског војног ваздухопловства, али и годином поноса, јер је наша земља једна од ретких у свету која обележава тако важан јубилеј.

Посета делегације Анголе потврда је пријатељских односа двеју земаља који датирају још из времена бивше Југославије, а сада се настављају у области одбране и то треба да буде стуб сарадње наше две земље, истакао је министар Шутановац у сусрету са анголским министром Ван Дунемом.

У интервјуу ОДБРАНИ Владе Дивац, председник Олимпијског комитета Србије, каже да је у разговорима са нашим олимпијцима инсистирао на уживању у игри. „Само ако уживате у нечему што радите, ваши резултати могу бити врхунски“, каже наш прослављени кошаркаш.

Министар одбране Драган Шутановац са министром националне одбране Анголе Кандидом Переиром дош Сантошом Ван Дунемом свечано је пустио у рад проширени део за постоперативну интензивну негу на Клиници за анестезију и реанимацију Војномедицинске академије.

На другом форуму „To be Secure“ у Будви учесници су расправљали о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности, као и изазовима економске и финансијске кризе.

У акцији „Очистимо Србију” око 2500 војника и старешина Војске Србије уређивало је просторе на 113 локација широм земље.

Завршено је школовање 36. класе ученика Војне гимназије. У току четворогодишњег образовања забележили су изузетне резултате у ваннаставним, културним и спортским делатностима, као што су активности на спортским такмичењима градског и републичког нивоа, затим смотре културног стваралаштва и учешће у раду Истраживачке станице Петница.

Катедра менаџмента на Војној академији проглашена је за најбољу. Посебан подстицај за рад наставницима представљају добре оцене од кадеткиња и кадета у процесу студентског вредновања рада.

Вежбу подржану рачунарским симулацијама „Морава 2012” извела је команда 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде, уз подршку Центра за обуку путем симулација Генералштаба Војске Србије. То је друга таква вежба у овој години.

Команда за обуку прва је организацијска целина која је искористила могућности интранета како би повезала све своје припаднике и омогућила им да тренутно прате живот и рад у осталим јединицама, у складу с темпом који намећу модерне технологије.

Интересовање за добровољнo служење војног рока под оружјем оних који су већ били у цивилној служби, на најбољи начин говори о позитивној слици коју има Војска Србије. Тројица младића који су недавно завршили специјалистичку обуку потврђују и да је посао војника све пожељнија животна професија.

Припадници 1. и 2. речног одреда Речне флотиле недавно су на артиљеријском полигону „Тител” успешно извели тактичку вежбу с бојевим гађањем из бродског артиљеријског наоружања.

Инжињерци батаљона Друге бригаде из Краљева потврдили су још једном спону између Војске Србије и народа на Пештерској висоравни. Не само што су изградили путеве у том крају, већ су понашањем на терену развили блиске односе с мештанима тих мултиетничких средина. А припадници инжињеријског батаљона Треће бригаде изградили су бунар у Дому у Кулини.

Изложбу фотографија „Успомене из војске“, коју је у Дому Војске у Београду током „Ноћи музеја” видело више од 5000 људи, у Галерији Народног музеја у Пожаревцу свечано је отворио пуковник мр Миливоје Пајовић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране. Догађају је присуствовао и градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

Специјални прилог у овом броју - АРСЕНАЛ број 66.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.