Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2012.

Слушаоци Школе националне одбране на студијском путовању на Сицилији



Група слушалаца 55. класе Генералштабног и 58. класе Командноштабног усавршавања и предавача Школе националне одбране почела је четвородневно студијско путовање по Сицилији, чији је циљ проучавање савезничке здружене операције "Хаски" која је почела искрцавањем снага на Сицилији 9. јула 1943. године.

Према речима пуковника Марка Зеленовића, начелника Генералштабног усавршавања ШНО, изучавање те операције значајно је због упоређивања искустава из ондашњих и актуелних мултинационалних здружених операција и анализа које полазници Школе националне одбране спроводе током усавршавања за највише војне дужности. Основни циљ оваквих активности је успостављање везе између прошлости, садашњости и будућности са аспекта што успешнијег планирања, организовања и извођења операција.

Стручни консултант током студијског боравка је др Нил Бар, професор војне историје на лондонском Краљевском колеџу, специјалиста управо за борбе у Медитерану током Другог светског рата. Он је у уводном обраћању истакао да ће интерактивни метод рада допринети плодотворној размени мишљења како о планирању употребе снага и умећу извођења поменуте операције, тако и за подстицај актуелног и будућег размишљања о стратегијским аспектима руковођења и командовања.

Ово студијско путовање део је ширег, двогодишњег пројекта у оквиру трилатералне сарадње министарстава одбране Србије, Норвешке и Велике Британије, током чије реализације се примењују различити облици едукације официра Војске Србије који се усавршавају на Генералштабном и Командноштабном нивоу, а од скора и на Високим студијама безбедности и одбране.

Са овом групом официра у Италији су и представници земаља донатора, војни изасланик Велике Британије у Србији пуковник Вилијем Инлиш и Ингјерд Крокен, представница Министарства одбране Норвешке.

Последњег дана студијског боравка, на анализама савремених мултинационалних операција полазницима Школе националне одбране придружиће се експерти из Главног штаба НАТО из Брисела и Министарства одбране Велике Британије.