Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2024.

Учешће на међународној једриличарској недељи Поморске војне академије Републике Италије и града Ливорна



Припадници Речне флотиле Војске Србије и кадети Војне академије учествовали су на међународној једриличарској недељи Поморске војне академије и града Ливорна.

У оквиру међународне једриличарске недеље одржана је традиционална регата на једрилицама типа Триденте 16 на којој су учествовале посаде војних академија са четири континента из укупно 34 земље. Посаду наше једрилице чинили су поручник фрегате Александар Јовановић и потпоручник Филип Радонић из Речне флотиле и  кадеткиња 146. класе Војне академије Софија Виденовић.
 
Победник овогодишње регате је посада Грчке, друго место заузела је земља домаћин Италија, а треће место припало је посади из Кине. У великој конкуренцији поморских земаља наша посада у генералном пласману је заузела 12. место.

У оквиру такмичења, уприличен је дефиле свих учесника једриличарске недеље који су носили заставе својих земаља централним улицама Ливорна пред великим бројем грађана.

Нашу делегацију предводио је капетан фрегате др Шериф Бајрами кога је примио начелник Поморске војне академије контра-адмирал Лоренцано ди Ренцо.
photoФОТОГАЛЕРИЈА