Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2024.

Потписан Споразум о сарадњи између Министарства одбране и Института за новију историју Србије



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић и директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац потписали су данас Споразум  о  научној  и  просветној сарадњи између те две институције.

Државни секретар Старовић, говорећи о значају Споразума, истакао је да му је част и задовољство што је у прилици да данас, по овлашћењу министра одбране Милоша Вучевића, потпише Споразум о сарадњи закључен између Министарства одбране и Института за новију историју Србије.

- Није ни мало случајно ни то што смо овај Споразум потписали управо данас, на Дан Војске Србије. Истакао бих да систем Министарства одбране и Војске Србије, осим три основне мисије које су му поверене, може и мора да понуди још много више широј друштвеној заједници. Тако, када говоримо o области науке и културе сећања, мислим да наш допринос може бити и те како велики – нагласио је државни секретар Старовић.

Он је, такође, изразио задовољство што је успостављен образац сарадње са најугледнијим научним институтима у нашој земљи, додајући да је сигуран да ће овај Споразум дати веома лепе плодове, како у о области научноистраживачких делатности, која је развијена у Министарству одбране и Војсци Србије, тако и у домену неговања културе сећања и традицијама ослободилачких ратова Србије.

- Подсетио бих, такође, да у систему Министарства одбране и Војске Србије имамо Универзитет одбране са мрежом институција које се баве научноистраживачком делатношћу, међу којима су Институт за стратешка истраживања и Војни архив чији значај далеко превазилази границе Републике Србије. Све то ће бити на располагању широј друштвеној заједници кроз сарадњу са релевантним научним институтима – истакао је државни секретар Старовић.

Директор Института за новију историју Србије проф. др Бјелајац нагласио је да му је изузетно задовољство што су потписивањем уговора између Министарства одбране и Института, унапредили и формализовали већ постојећу вишедеценијску сарадњу појединачних сарадника и Института у целини са деловима система одбране.

- Овај Споразум отвориће још веће могућности, а ми као институција чији је оснивач Република Србија, свакако, стојимо на располагању читавом систему одбране у оним специфичним делатностима у којима ми можемо да помогнемо. Данас, такође, обележавамо Дан Војске, а кроз нашу скорију историју променило се више датума у којима смо га обележавали. Нове традиције које се негују у Војсци Србије подржавају оно што је заједничко  – поручио је проф. др Бјелајац.

Овим споразумом дефинисана је будућа континуирана сарадња у области људских ресурса, истраживања, издаваштва и развоја програма, имајући у виду заједничку научну и просветну улогу у савременом друштву.

Њиме се, такође, уређују основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних научних, просветних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и просвете, чији је циљ да се негују и промовишу делатности потписника.

Потписивању Споразума су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.04.2024
mp4 (166,14 MB)
Изјава државног секретара Старовића
23.04.2024
mp4 (92,82 MB)
Изјава проф. др Бјелајца
23.04.2024
mp4 (24,34 MB)
Потписивање Споразумa о сарадњи