Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2024.

Уручена одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије



Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Милош Вучевић, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, уручио је данас одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Сретења – Дана државности Србије и Дана Војске Србије, у Дому Гарде у касарни „Топчидер“.

Уручење одликовања почело је минутом ћутања и одавањем почасти недавно настрадалом припаднику 72. бригаде за специјалне операције заставнику Мијодрагу Тошковићу.

Указом председника Републике поводом Сретења – Дана државности Србије, одликовано је 110 припадника Министарства одбране и Војске Србије и једна установа културе – Сретењским орденом другог степена, Орденом заслуга за одбрану и безбедност трећег степена, златном и сребрном медаљом за заслуге и златном и сребрном медаљом за ревносну службу. Сретењским орденом другог степена одликована је Галерија Дома Војске Србије Београд.

Поводом Дана Војске Србије одликовано је 100 припадника Министарства одбране и Војске Србије и једна јединица Војске Србије – Орденом белог орла са мачевима трећег степена, Орденом заслуга за одбрану и безбедност трећег степена, златном и сребрном медаљом за заслуге и златном и сребрном медаљом за ревносну службу.

Министар Вучевић истакао је да му је припала изузетна част да данас, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије, уручи припадницима Министарства одбране и Војске Србије одличја наше отаџбине.

- Примити одликовање на данашњи дан велика је слава и част. Данас уручујемо одликовања и поводом Дана државности и поводом Дана Војске Србије. Данас славимо и храброст и мудрост. Славимо и Карађорђа и Милоша. И одајемо признања онима који су обе те карактеристике ставили безрезервно на услугу отаџбини. Када одајемо признање, онда то чинимо управо на велике празнике да бисмо одликовања уручили онима који су достојни да на данашњи дан буду одликовани у знак сећања на наше славне хероје из прошлости и на историју и садашњост наше отаџбине. Када кажемо да су храброст и мудрост ставили безрезервно у корист отаџбине и војске, онда то заиста и мислимо – да одликујемо оне којима је општа корист и државно добро било на првом месту – рекао је министар одбране.

Према његовим речима, српска одликовања одувек су у нашем народу доживљавана као светиња.

- Она су се чувала у породици као сећање на њихове носиоце и сматрана су предметима од непроцењиве вредности. Она су необориво сведочила сама за себе о личности која их је добила. Стари списи кажу да се медаља Обилића у Црној Гори добијала одмах после битке и то тако што би најстарији официр изашао пред строј, пред војску, подигао медаљу према небу и запитао – ко заслужује нека иступи. Теже питање се није могло поставити – нагласио је министар Вучевић и додао да је због тога сигуран да сви данас, заслужено одликовани, цене све што су радили, као што држава Србија то цени, признаје и поштује.

Министар одбране, на крају обраћања, још једном је честитао одликованима у име председника Републике, Владе Србије и Министарства одбране.

- Будите поносни носиоци ових одличја. Србија Вам је захвална. Живела Војска Србије. Живела Србија – поручио је министар Вучевић.

Данашњем уручењу одликовања присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2024
mp4 (280,12 MB)
Обраћање министра Вучевића
22.04.2024
mp4 (153,53 MB)
Додела одликовања