Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2024.

Састанак министра Вучевића са изаслаником Министарства спољних послова СР Немачке за Југоисточну Европу, Турску, ОЕБС и Савет Европе Рајфенштулом



Министар одбране Милош Вучевић састао се данас са изаслаником Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке за Југоисточну Европу, Турску, ОЕБС и Савет Европе Михаелом Рајфенштулом.

На почетку састанка, министар Вучевић констатовао је да су билатерални односи између две земље развијени и карактерише их интензивна сарадња на бројним пољима. Република Србија, како је додао, посебно цени Савезну Републику Немачку као веома значајног економског партнера.

Током данашњег сусрета, саговорници су оценили као успешну посету министра одбране Савезне Републике Немачке Бориса Писторијуса Београду. Наглашено је, такође, да је деескалација ситуације и стабилизација безбедносних прилика у региону заједнички интерес, као и евроинтеграција региона.

Министар Вучевић је истакао да гласање за чланство тзв. Косова у Савету Европе представља опасан преседан и нарушавање суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, као пуноправне чланице УН и Савета Европе. Додатно је указао да ће се подношењем резолуције о Сребреници продубити поделе унутар саме Босне и Херцеговине, с обзиром да не постоји консензус око овог веома осетљивог питања. Република Србија, истакао је министар Вучевић, која је јавно осудила злочин у Сребреници, тражи да спонзори повуку предлог резолуције и тиме допринесу помирењу у региону.
Рајфенштул се сагласио са оценом  да је сарадња две земље стабилна и пренео очекивање да ће се сарадња у будућности додатно унапредити. Он је, такође, нагласио да је Република Србија веома важан партнер Савезне Републике Немачке на Западном Балкану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2024
mp4 (56,12 MB)
Састанак