Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2024.

Уручене награде победницима конкурса „Наш војник, наш херој“



Победницима традиционалног конкурса намењеног основцима „Наш војник, наш херој“ данас су уручене награде у Великој ратној сали Старог Генералштаба. Тема овогодишњег наградног конкурса у категоријама српски језик, ликовна култура и техника и технологија била је „Велике битке Великог рата”.

Најкреативнијима у категорији од петог до осмог разреда награде је уручио вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, а награђеним основцима од првог до четвртог разреда признања је доделио државни секретар Министарства просвете проф. др Ивица Радовић.

Говорећи о значају овог, већ традиционалног, конкурса помоћник министра Радовић рекао је да се њиме побеђује заборав и изразио задовољство јер се награде уручују у сусрет обележавању Дана Војске Србије.

- Први светски рат обележио је не само нашу историју, него и историју света. Успомене на претке и нашу историју наш су понос и не смеју бити заборављене, јер данас смо овде захваљујући њима. Њихова храброст и упорност су нам најбољи доказ да је у животу све могуће. Управо је из тог разлога овогодишња тема „Велике битке Великог рата“. Хтели смо да подсетимо на велике битке попут Цера, Колубаре и на крају велику победу српске војске и државе - истакао је помоћник министра Радовић.

Он је рекао да су ученици кроз своје радове приказали како они виде војнике, али и прошлост и будућност.

- Ове године стигло је више од хиљаду радова из српског језика, ликовне културе и области технике и технологије и ми смо захвални на овако великом интересовању. На нама старијима је велика одговорност да децу васпитавамо, образујемо и напојимо родољубљем - рекао је помоћник министра Радовић и захвалио ученицима на учешћу на конкурсу и пожелео да остану добри ђаци и да истрају на путу школовања и образовања.

Честитајући победницима, али и свим учесницима конкурса, државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић, подсетио је да је конкурс својеврсна промоција војног позива, али и начин да се младим нараштајима приближе традиционалне и националне вредности.

- Идеја се, пре свега, темељи на потреби да се ученици подстакну да размишљају о славној историји своје земље, узвишеним моралним вредностима које чува и уздиже традиција народа ком припадају. Ученици су позвани да сопственим стваралаштвом, речју, ликовним изразом, техничким и технолошким знањима и вештинама дају свој вредан допринос упознавању историје, слободарских традиција нашег народа и да на креативне и оригиналне начине искажу своја виђења о великим ослободилачким биткама Великог рата - рекао је државни секретар у Министарству просвете Радовић.

Међу основцима који су награђени је и Вукашин Ђошић, ученик трећег разреда Основне школе „Љупче Николић“ из Алексинца,  који је први у категорији техника и технологија. Креативни Вукашин није крио задовољство својим учешћем на конкурсу.

- Радио сам презентацију у којој сам приказао битке на Церу, Колубари, а представио сам и Солунски фронт. Инспирисало ме је то што ме је дека звао „Око соколово“ и нисам знао шта то значи, ко је то и кад сам истражио дошао сам до Великог рата. Нисам очекивао награду, веома ми значи, мислио сам можда добијем трећу или другу – био је искрен Вукашин.
Ове године још једна награда отишла је у ОШ „Љупче Николић“, јер је Вукашинов другар из одељења Матија Ракић освојио друго место са презентацијом Колубарске, Церске и Битке на Мачковом камену у Првом светском рату.

За успехе алексиначких основаца веома је заслужна њихова учитељица Наташа Богдановић из ОШ „Љупче Николић“ која је истакла да је поносна што су њени ученици, у категорији техника и технологија, освојили награде.

- Поносна сам што сам њихову креативност и интересовања умела да испратим и то нам је заузврат дало ове лепе награде. На часовима дигитални свет и ваннаставним активностима бавили смо се различитим компјутерским програмима, на којима су ученици усвојили вештине и знања и то су применили. Уз моје менторство успели су да направе пројекте који су се показали као одлични на овом конкурсу - рекла је учитељица Наташа Богдановић истичући да су њени ђаци и прошле године освојили награде на конкурсу “Наш војник, наш херој”.

Осим ученицима, комисија коју су чинили представници Министарства одбране и Министарства просвете,  награде је доделила и наставницима разредне наставе и предмета из којег је ђак израдио рад.

Млади аутори најкреативнијих радова и њихови ментори награђени су бесплатним седмодневним боравком у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију на Тари, у Врњачкој Бањи и Моровићу.  

На овогодишњем конкурсу „Наш војник, наш херој“ у узрасту од првог до четвртог разреда, у категорији српски језик, прво место и награда за најбољи литерарни рад припала је Давиду Матејићу, ученику четвртог разреда ОШ „Мића Стојковић“ из Умчара, који похађа истурено одељење у Дражњу, и учитељици Нади Млинар. Друго место освојиле су Вила Соколовић, ученица четвртог разреда ОШ „Радоје Домановић“ из Врања, и учитељица Ана Микић, док је трећа награда додељена Давиду Митровићу, ученику другог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Прилужја, и учитељици Зорици Минић.

У категорији ликовна култура шампионску позицију освојиле су Василија Шћепановић, ученица четвртог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ из Параћина, и учитељица Јелена Блажевић. На другом месту биле су Хелена Планинчић, ученица трећег разреда ОШ „Десанка Максимовић“ из Прибоја, и учитељица Снежана Николић, а на трећој позицији нашли су се Алекса Мирковић, ученик другог разреда ОШ „Јован Грчић Миленко“ из Беочина, и учитељица Зорица Адамек.

У категорији техника и технологије у наведеном узрасту нижих основаца победио је Вукашин Ђошић, ученик трећег разреда ОШ „Љупче Николић“ из Алексинца, са учитељицом Наташом Богдановић. Другу позицију заузели су Матија Ракић, ученик трећег разреда ОШ „Љупче Николић“ из Алексинца, и учитељица Наташа Богдановић, а треће место освојиле су Хелена Недимовић, ученица првог разреда ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца, и учитељица Гордана Јаневска.

У узрасту старијих основаца у категорији за српски језик првонаграђени су Катарина Митошевић, ученица шестог разреда из ОШ „Вук Караџић“ из Црвенке, и наставница Јелена Керекеш. Друго место освојиле су Николина Кековић, ученица осмог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца, и наставница Ирена Кековић, док су на трећој позицији Јања Бојовић, ученица седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Алексиначког Рудника, и наставница Марија Петровић.

Прва награда за ликовну културу у овом узрасту припала је Сташи Андрејевић, ученици осмог разреда ОШ „Вера Радосављевић“ из Неготина, и наставници Сањи Радосављевић. Другонаграђене су Луција Ћућуз, ученица шестог разреда ОШ „Франце Прешерн“ из Београда, и наставница Тања Ђокић, док су трећу позицију заузеле Дуња Ивановић, ученица петог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца, и наставница Анђелка Савић.

Шампионску позицију у категорији техника и технологије заузели су Александра Јовић, ученица седмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Врања, и наставник Здравко Величковић. Друго место припало је Војину Андоновићу, ученику седмог разреда ОШ „ Др Зоран Ђинђић“ из Ниша, и наставнику Милошу Петровићу, док су на трећем месту Милош Пандуровић, ученик седмог  разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца, и наставница Душица Стојановић Марковић.

Специјалне награде за уложен труд и исказану креативност у раду примили су Анђела Кондић, ученица осмог разреда ОШ „Свети Сава“, из подручног одељења Дивош у Сремској Митровици, као и представници група ученика ОШ „Вељко Рамадановић“, школе за децу оштећеног вида из Земуна, ОШ „Стеван Сремац“ из Борче, ОШ „Краљ Петар Први“ из Београда и ОШ „Слободан Секулић“ из Ужица.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2024
mp4 (418,11 MB)
Обраћање помоћника министра Синише Радовића
19.04.2024
mp4 (473,49 MB)
Обраћање државног секретара Ивице Радовића
19.04.2024
mp4 (154,32 MB)
Изјаве награђених
19.04.2024
mp4 (111,08 MB)
Уручене награде победницима конкурса „Наш војник, наш херој“