Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2024.

Додељене награде за најбољу докторску дисертацију и научноистраживачки пројекат у Министарству одбране и Војсци Србије



Церемонија доделе годишњих награда за најбољи научноистраживачки пројекат и најбољу докторску дисертацију у Министарству одбране и Војсци Србије за 2023. годину одржана је данас у Дому Војске Србије у Београду. Награде се додељују поводом Дана Војске Србије, а у циљу афирмације научноистраживачког рада и научних радника у систему одбране.

Годишње награде добитницима, у име министра одбране Милоша Вучевића, уручио је вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић.

За овогодишње лауреате изабрани су пуковник др Дејан Ђорђевић, директор Војногеографског института „Генерал Стеван Бошковић” Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије, који је са истраживачким тимом награђен за најбољи научноистраживачки пројекат, и потпуковник др Радомир Продановић, из Центра за примењену математику и електронику Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије, за најбољу докторску дисертацију.

Пуковник др Ђорђевић је руководилац награђеног пројекта “Прикупљање геотопографских података беспилотним аерофотограметријским системима”, а потпуковник др Продановић је аутор награђене дисертације “Унапређење процеса дефинисања захтева за инфраструктуру јавних кључева”.

Честитајући награђенима, помоћник министра Радовић истакао је да је суштина данашњег догађаја одавање признања најбољима и свима који су посвећени науци и истраживању. Он је додао  да Министарство одбране и наше друштво виде перспективу управо у томе, имајући у виду да у ери брзих технолошких промена улоге науке и иновација у одбрани никада нису биле важније, нарочито када је реч о прилагођавању новим изазовима.

- Глобални трендови, попут дигитализације, вештачке интелигенције, употребе аутономних борбених система и хиперсоничног оружја, развој свемирске технологије и слично, трансформишу начин на који се води рат и управља безбедношћу. Наша способност да одговоримо на ове изазове определиће и нашу будућност, будућност наше државе и нашег народа - нагласио је помоћник министра Радовић и додао да ће Министарство одбране наставити да охрабрује све оне који желе да се баве науком.

Председник комисије за избор предлога за доделу годишње награде, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране пуковник др Дејан Стојковић, нагласио је да сваке године, због квалитета самих радова, имају све тежи задатак, као и да је ове године комисија размотрила четири научноистраживачка пројекта и пет докторских дисертација.

- Награђени радови су од изузетног значаја за Министарство одбране и Војску Србије. Научноистраживачки пројекат ће омогућити унапређење прикупљања геотопографских података, што је од изузетне важности за војне операције, али се успешно може применити и за цивилне потребе. Награђена докторска дисертација значајан је допринос развоју система дигиталног потписивања докумената, што ће омогућити ефикасније и сигурније функционисање Министарства одбране и Војске Србије. Уверен сам да ће ове награде бити инспирација и другим истраживачима да наставе да раде на унапређењу одбрамбених способности наше земље – истакао је пуковник Стојковић.

Додели награда присуствовали су ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, в. д. секретара Министарства одбране Небојша Николић, заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић, помоћник министра науке, технолошког развоја и иновација проф. др Марина Соковић, чланови Савета за научноистраживачку делатност у Министарству одбране, представници високошколских целина Универзитета одбране и научноистраживачких организација Министарства одбране и Војске Србије, као и представници научних института и Универзитета у Београду и Завода за интелектуалну својину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2024
mp4 (358,61 MB)
Обраћање помоћника министра Радовића
19.04.2024
mp4 (275,22 MB)
Обраћање пуковника др Стојковића
19.04.2024
mp4 (111,55 MB)
Додела награде за најбољу докторску дисертацију и научноистраживачки пројекат