Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2024.

Министар Вучевић отворио изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“ у Нишу



Министар одбране Милош Вучевић отворио је вечерас изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“, организовану поводом обележавања 220 година од Првог српског устанка, у Галерији савремене ликовне уметности у Официрском дому у Нишу.
Министар Вучевић истакао је да је изнад свега задовољан што изложба посвећена обележавању 220 година од Првог српског устанка није представљена само у главном граду, него су сви грађани Србије добили шансу да се упознају и науче нешто о својој историји, али и о уметничком опусу аутора изложбе.

- И да себе опоменемо, докле год не научимо о себи оно што треба да знамо не можемо очекивати да други знају о нама оно што претпостављамо да треба да знају. И докле год не научимо да себе ценимо и поштујемо не можемо очекивати да нас други поштују и цене – рекао је министар Вучевић.

Он је посебно истакао слику уметника Небојше Ђурановића и њену снажну симболику.
- Та слика има један детаљ који би могао да нас опомене, али с друге стране да нас води. То је та бакља, тај пламен слободе. Он мора да гори истим сјајем и у ратним и у мирнодопским условима. То није само ратнички пламен. То је пламен слободе. И кад год смо историјски гасили тај пламен или га нам је неко угасио, а ми га нисмо одржавали, ми смо лутали, заборављали и себе, заборављали своје ближње, нисмо разумели себе, свој идентитет, своју духовност, своју државност. Заборављали и ратнике, ветеране, борце, саборце, заборављали Србију. И зато је обавеза сваког од нас, без обзира у ком је животном добу, да не дозволи, и који год посао да ради, чиме год да се бави, да учини све што је до њега да се тај пламен никада више не угаси – нагласио је министар одбране и додао да смо без тог пламена отуђени од себе.

Министар Вучевић захвалио је ауторима изложбе и нагласио да ће посетиоци моћи да виде не само уметнички опус посвећен Сретењском уставу и устанку већ и средњовековној српској историји. Он је том приликом најавио опус вајара Зорана Ивановића, нови споменички комплекс, који ће по први пут бити постављен у Новом Саду и тиме утврдити јасну и снажну националну идентификацију и тог дела Србије. 
- Желим вам свима да уживате. Пре свега, било би добро да ђаци дођу да виде и науче нешто о својој историји, о себи. Али кад кажем о историји, да разумеју боље садашњост и пре свега да буду боље припремљени за будућност. Хвала вам свима. Живео Ниш и живела наша Србија, најлепша и наша једина отаџбина – рекао је министар Вучевић и званично отворио изложбу у Нишу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да је важно што је изложба после главног граду постављена у Нишу преносећи пламен слободе.

- Мислим да је свима јасно против чега треба да се боримо, то је неслога. И да је важно да будемо сложни као што смо вечерас сложно дошли на ову изложбу. Вама драге Нишлије и Нишлијке желим да уживате у данима пред вама, у једном дивном уметничком надахнућу наших пријатеља Зорана Ивановића и Небојше Ђурановића. А неким младим људима који ће вероватно бити ових дана у прилици да посете ову изложбу, да их ово охрабри, осоколи да они стварају сваки на свој начин и да покажу шта могу да учине за отаџбину, а не само да питају  шта отаџбина може да учини за њих – рекао је министар Селаковић.

Аутор изложбе и вајар Ивановић рекао је да у вертикали идентитетских вредности, у нашем карактеру веома важан део припада прошлом времену, у коме смо се као народ обликовали - сећању, памћењу, меморији. Он је нагласио да је могућност да својим скулпторским деловањем допринесе очувању нашег идентитета и његовој даљој изградњи чини да се лично осећа веома привилегованим.

Академски сликар и аутор изложбе Ђурановић нагласио је да свака слика и скулптура представљају не само уметнички рад, већ причу о храбрости, одлучности, жртви коју су Срби поднели у својој борби за слободу. Обележавање 220 година од Првог српског устанка подстакло их је, како каже, да изложе дела која представљају континуитет борбе српског народа за слободу и државност од 13. па све до 20. века. 

Изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“, аутора вајара Зорана Ивановића и академског сликара Небојше Ђурановића, чине слике, скулптуре, цртежи и вајарски модели којима је приказана уметнички уобличена борба српског народа за своју слободу и државу.

Отварању изложбе присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, епископ нишки Арсеније са свештенством, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници борачких удружења и удружења грађана који негују традиције ослободилачких ратова, представници јавног и културног живота и бројни гости.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 15. априла.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.04.2024
mp4 (376,14 MB)
Обраћање министра Вучевића
02.04.2024
mp4 (375,73 MB)
Обраћање министра Селаковића
02.04.2024
mp4 (246,79 MB)
Обраћање аутора изложбе Ивановића
02.04.2024
mp4 (127,02 MB)
Обраћање аутора изложбе Ђурановића
02.04.2024
mp4 (140,03 MB)
Отварање изложбе