Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2024.

Председник Вучић обишао дежурну јединицу ловачке авијације у Батајници



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је данас дежурну јединицу ловачке авијације ангажовану у систему стално задејствованих снага за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије, на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Обиласку су присуствовали министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Председник Вучић, на почетку свог обраћања, захвалио је председнику Додику што присуствује данашњем обиласку, а потом честитао садашњем министру одбране Милошу Вучевићу – новом мандатару за састав Владе, додавши да су пред њим, пред Владом Србије и Народном скупштином тешки задаци. Како је истакао, много тога морамо да урадимо да би нам земља напредовала.
 
- Данас је приказан само део наших унапређених могућности и колико смо променили, не само изглед, већ и ниво фукционалне и оперативне способности наших авиона „МиГ-29“. Имали смо само један апарат када сам био министар одбране, данас их имамо 14, а у току је набавка нових, више ловачких апарата за Војску Србије – рекао је председник Републике и додао да набављамо и много других ствари и настављамо да снажимо нашу војску.

Према његовим речима, у томе се пре свега ослањамо на домаћу индустрију и производњу.
 
- Веома сам задовољан неким стварима, а неким нисам. Још много тога морамо да радимо, да унапређујемо, посебно морамо да радимо на беспосадним возилима и беспилотним летелицама. Посебно говорим о дроновима, како камиказама, тако и извиђачким и осталим. Већ за 20 дана видећете прва гађања српских дронова која више нису опитна гађања, већ постају део Војске Србије. Видећете 20. априла и моћи ћете да се уверите можемо ли ми да правимо те дронове, да ли смо их направили и могу ли ти дронови да погоде нешто. Први пут ћете видети „комарце“ и „осице“, а надам се да ћете до краја видети и „гавране“, јер „гавран“ је тај који прави велику разлику у односу на све друге – нагласио је председник Вучић и додао да је за нас важно да можемо само да чувамо своје небо.
 
Председник Србије изразио је задовољство што је данас видео технику и пилоте који су ту 24 сата, седам дана у недељи – сваког дана у години.
 
- За њих не постоји дан одмора или празник, они увек морају да буду ту и да брину о безбедности и слободи наше земље. Ускоро стиже још више десетина набављених вишецевних бацача ракета у нашу земљу, што ће драстично да оснажи нашу ватрену моћ, али све је то недовољно, јер морате да имате у виду специфичност позиције наше земље која је једина војно неутрална у овом делу света и морамо да разумемо са каквим се све изазовима суочавамо – закључио је председник Републике.

Након обиласка, министар Вучевић изразио је задовољство поводом свега што је урађено у претходном периоду на јачању Војске Србије и одбрамбених капацитета наше државе.
 
- Поносан сам на оно што смо заједнички радили. Вероватно, ово је можда последњи званични догађај као министра одбране у Влади којој истиче мандат. Хоћу да захвалим председнику Републике као врховном команданту на подршци ових годину и по дана, заједнички смо радили добре и важне ствари и тек ћете видети резултате свих тих заједничких планова и циљева – истакао је министар Вучевић.
 
Он је посебно захвалио сарадницима у Министарству одбране, начелнику Генералштаба и целом Генералштабу Војске Србије на отвореном, пријатељском и патриотском односу и сарадњи.

- Честитам и команданту Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генералу Жарковићу на свему што сте видели, ово је део, само сегмент онога што смо набављали, радили,  модернизовали нашу војску односно РВ и ПВО, као део Војске Србије – рекао је министар одбране.
 
Министар Вучевић нагласио је да ће нова Влада, као и претходна, радити на јачању војске.

- Као будући председник Владе максималну подршку, заједно са председником Републике, даћу Војсци Србије, јер Војска Србија је гарант опстанка и останка Србије као слободне, независне и суверене државе. Хвала свима и честитам још једном на свему што сте радили за јачање Војске Србије – истакао је министар Вучевић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је дивно сведочити свеопштем напретку Србије на економском плану и инфраструктурном, али да није запостављено оно што је важно за моћ сваке државе и њену сигурност.
 
- Драго ми је што видим један свеопшти напредак, модернизацију и оспособљавање и што видим висок морал људи који раде овде. Управо оних људи којима је важно да имају све ово чиме располажу данас, јер им то улива сигурност да могу да обаве сваки задатак. Србија је несумњиво способна да данас брани своје небо, своју територију и то је несумњиво важно зато што је јачање одбране један од битних сегмената моћи сваке земље – рекао је Додик.

На стајанци батајничког аеродрома данас су приказани ваздухоплови „CASA C-295“, „Орао“, „Ласта“ затим „Х-145М“, „Ми-17“ и „Газела“.
 
Обиласку јединица Ратног ваздухопловства и ПВО присуствовали су председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.03.2024
mp4 (354,3 MB)
Обраћање председника Вучића
31.03.2024
mp4 (145,8 MB)
Обраћање министра Вучевића
31.03.2024
mp4 (246,16 MB)
Обраћање Милорада Додика
31.03.2024
mp4 (156,5 MB)
Обилазак