Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2024.

Отворена изложба „Српске хероине у Великом рату“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас отварању изложбе „Српске хероине у Великом рату“ у Дому Војске Србије у Београду, коју је отворила супруга председника Републике Тамара Вучић.

Отварању изложбе присуствовали су министри у Влади Србије, посланици у Народној скупштини, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости.
 
Изложбу „Српске хероине у Великом рату“, под покровитељством Министарства одбране, заједно су приредили Историјски архив Града Новог Сада, Војни музеј, Војни архив и Медија центар „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу.
 
На почетку обраћања, министар одбране захвалио је организаторима изложбе и истакао да је веома поносан што Министарство одбране може да прикаже и „топлију страну нашег друштва“, јер углавном говоримо о ратницима, апострофирајући мушки род, а заборављамо да су Србија и српски род с правом истицали да су имали „праве правцате хероине“.

- Вероватно нема бољег места где смо могли да се окупимо од Дома Војске Србије, који има посвећену спомен-плочу, обележје свим нашим мајкама које су, вероватно, извојевале највеће и најтеже битке. Историја некада зна да буде сурова и да тим застором заборава прекрије оне људе којих би требало да се сећамо, или макар чешће да их се сећамо. То се понекад, нажалост, дешавало и у односу на наше хероине, наше жене, мајке, сестре, супруге, комшинице, пријатељице – рекао је министар Вучевић.
 
Према његовим речима, када говоримо о хероинама из балканских ратова и Првог светског рата не можемо само да говоримо о женама које су биле директно укључене у борбена ратна дејства. Он је нагласио да је свака мајка која је чекала сина, свака супруга која је чекала мужа, свака ћерка која је чекала оца или сестра брата – хероина на свој начин.

- Све оне су сачувале своје куће, домове, породицу и за време окупације, за време страдања, издржале својеврсну голготу. Војска нам је издржала са народом, или делом народа, голготу кроз Проклетије и после кроз крваву битку за пробој и враћање у Србију, а жене су сачувале куће, сачувале су Србију. И на томе им неизмерно хвала. А имали смо и праве хероине које су биле у рововима, у санитетима, тамо где је заиста било тешко. И ако дозволимо да се заборави, ако дозволимо да та лошија страна историје спусти застор заборава на њих, онда показујемо да нисмо достојни и садашњих хероина које живе у неким мирнодопским условима, али брину и о својим кућама, породицама и Србији – поручио је министар одбране.
 
Министар Вучевић захвалио је Тамари Вучић, јер вечерас заједно промовишу топлу и људску причу, али и победничку причу – причу о нашим женама, причу о свима нама, причу о Србији.
 
- Србија мора да памти. Нека се памти. Нека се никад не заборави да смо победнички народ, увек на правој страни историје. Живеле све наше хероине и живела наша лепа Србија – закључио је министар одбране.
 
Супруга председника Републике Тамара Вучић обраћање присутнима започела је речима о слици „Испраћај“ – уљу на платну Милоша Голубовића из 1918. године, која се чува у Војном музеју, говорећи о сцени испраћаја војника у рат коју употпуњују две жене – супруга и мајка и постављајући питања хоће ли се вратити и хоће ли оне бити живе да га дочекају.

- Ова слика симболично смештена у освит Великог рата не нуди одговоре. Само наговештај питања.  Одговоре је донела историја тог глобалног сукоба коју су својим животима, рукама, сузама, крвљу и знојем исписале многе знане и незнане жене. Оне које на рубовима великих сукоба трпе своју ратну причу, нимало лакшу од оне у рововима. Оне су испраћале мужеве и синове, браћу, очеве у страху и у нади, борећи се да преживи макар она искра породице, која још није стасала за јурише и одбране. Трагичне јунакиње трагичних судбина балканских пољана и планина – рекла је Тамара Вучић.
 
Она је истакла да је изложба посвећена свим женама које су испраћале и чекале војнике са бременом рата на плећима.
 
- Не знамо много о њима. Верујем да не знамо ни тачан број наших хероина које су одлучиле да се упусте у директне окршаје са злом које носи рат. Мала Србија у бици са Голијатима светске ратне машинерије примила је у своје редове и њих неколико које су храбро пошле на браник отаџбине, мењајући тако заувек генетски код жена са наших простора – рекла је Тамара Вучић.

Тамара Вучић цитирала је француског новинара Анрија Барбија, који је о српским женама у Великом рату записао „оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле свет. Није у то време било француског официра који не би радо, у знак најдубљег поштовања, положио свој мач пред ноге ових хероина.“ Она је, том приликом, истакла имена жена хероја које су овенчане хуманошћу дале немерљив допринос медицинским мисијама и друштвено-хуманитарним организацијама.

- Неке од њих, попут Надежде и своје животе. Линија фронта памти име Флоре Сандс, која је осим бриге о рањеницима била борац легендарног Гвозденог пука. Са пушком у руци за слободу Србије бориле су се и Љубица Чакаревић ди Сорно, Наталија Бјелајац, Јелена Шаулић. Из ових жртви израстају данас генерације нових хероина у чијим срцима гори иста ватра, част и патриотизам за који се надамо да никада неће морати да се на једнак начин искаже и докаже – истакла је Тамара Вучић проглашавајући изложбу отвореном.
 
Аутори поставке су др Бојана Илић из Војног музеја, др Петар Ђурђев из Историјског архива Града Новог Сада, др Маријана Мраовић из Војног архива и Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“.

У уметничком програму учествовали су Мешовити хор и оркестар Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и драмске уметнице које су извеле делове представе „Женско срце у шињелу“ посвећене Милунки Савић, Надежди Петровић и Флори Сандс.
 
Изложба „Српске хероине у Великом рату“ трајаће до 30. априла 2024. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.03.2024
mp4 (308,05 MB)
Обраћање министра Вучевића
27.03.2024
mp4 (544,77 MB)
Обраћање Тамаре Вучић
27.03.2024
mp4 (174,01 MB)
Отварање изложбе